Co zamiast mięsa? Białko w diecie roślinnej. Jeden z najpopularniejszych mitów na temat osób na diecie wegetariańskiej, to ten dotyczący ich niedożywienia pod kątem białka. Proteiny wcale nie są takie trudne do zbilansowania na diecie roślinnej! Każdego dnia udowadniają to dania, które swoim klientom serwuje Tytka Fit – catering dietetyczny w Poznaniu. Jakie zatem źródła białka znajdują się w boxach osób na diecie wege?
Roślinne źródła białka
Na początek warto wskazać w pełni roślinne źródła białka, do których przede wszystkim zaliczają się nasiona roślin strączkowych. Soczewica czerwona, zielona i żółta, fasola biała, fasola czerwona, fasolka mung, ciecierzyca, soja, bób czy groch to świetne źródła protein na diecie roślinnej. Dodatkowo dochodzą przetwory z soi, takie jak np. tofu.
Dobre wiedzieć o tym, że różnego typu orzechy czy pestki, oprócz sporej ilości tłuszczów, kryją w sobie także całkiem istotne ilości białka. Zaskakujący może się okazać również fakt, że produkty zbożowe takie jak kasza gryczana czy quinoa zawierają sporą ilość protein. Ta pierwsza – kasza gryczana – w 100 gramach dostarcza około 12 gramów białka, natomiast quinoa (komosa ryżowa) około 14 gramów.
Proteiny w diecie wegetariańskiej
Klasyczny wegetarianizm zakłada eliminację mięsa oraz ryb, natomiast w jadłospisie wciąż obecne są produkty mleczne czy jaja. Korzystając z cateringu dietetycznego w Poznaniu w wersji wege, w swoim menu znajdziesz mleko, jogurty, kefiry, twarożki, sery i różne dania z uwzględnieniem jaj. Wszystkie te produkty również dostarczają białka.
Czy białko roślinne na pewno jest wystarczające?
Różnego typu mity na temat diet roślinnych powodują, że wiele osób zastanawia się, czy na pewno białko roślinne zostanie odpowiednio wykorzystane przez organizm i czy nie jest przypadkiem bezużyteczne. W rzeczywistości białka roślinne spożywane przez cały dzień doskonale się uzupełniają, jak pasujące do siebie puzzle, które tworzą spójną całość. Wystarczy, że dieta wege będzie różnorodna i w ciągu dnia dostarczymy sobie aminokwasów z różnych źródeł (aminokwasy budują białka), by zapewnić sobie pełnowartościowe białko.
Również z tego powodu menu naszego cateringu dietetycznego w Poznaniu jest tak urozmaicone. Dbamy nie tylko o kubki smakowe, ale także o odżywczość dań, które dostarczamy na co dzień naszym klientom.
Osoby aktywne fizycznie a dieta wege
Zarówno sportowcy, jak i osoby amatorsko uprawiające sport, mogą stosować dietę wegetariańską (w tym weganizm). Wyższe zapotrzebowanie na białko w pierwszej kolejności powinny spróbować pokryć wraz z konwencjonalną żywnością.
Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by włączyć do menu odżywki białkowe. Tych na bazie białka roślinnego obecnie na rynku nie brakuje. Zwiększone zainteresowanie roślinnym sposobem żywienia prowadzi do ulepszania jego smaku.