Blog

Wielkość talerza, a apetyt

Wielkość talerza, a apetyt… czy rzeczywiście istnieje zależności pomiędzy tymi dwoma aspektami? Jak podpowiadają dietetycy wspierający Catering dietetyczny TytkaFIT w Poznaniu – owszem! Wizualna prezentacja jedzenia na małych talerzach może rzeczywiście sprawić, że ilość jedzenia wydaje się większa, co zaspokaja tzw. wzrokową potrzebę. Jest to znane jako „iluzja tła” i chętnie stosowane przez specjalistów od żywienia.

Wielkość talerza, a apetyt

Jak już wspomnieliśmy, jedzenie umieszczone na mniejszym talerzu wydaje się być większą porcją. Ta iluzja wizualna wpływa na percepcję ilości spożywanego jedzenia. Większe wrażenie obfitości zaspokaja apetyt, nawet jeśli faktycznie spożywana ilość jest mniejsza. Używanie mniejszych talerzy pomaga więc w kontrolowaniu wielkości porcji. Większy talerz skłania do nałożenia większej porcji jedzenia, co w naturalny sposób prowadzi do spożywania większej ilości kalorii.

Na mniejszym talerzu jedzenie wydaje się bardziej koncentrowane, w porównaniu do większego talerza. Co ciekawe, taka estetyka może to wpływać na naszą ocenę smaku i satysfakcji ze spożywanego posiłku. Oprócz tego stosowanie mniejszych talerzy zachęca do wolniejszego jedzenia i bardziej świadomego spożywania posiłków. Większe talerze skłaniają do szybszego spożywania jedzenia, co potrafi utrudniać rozpoznanie uczucia sytości i prowadzi do nadmiernego spożycia kalorii.

Kolor też wpływa na łaknienie?

Tak, kolory także mogą wpływać na łaknienie, chociaż reakcje na barwy potrafią być indywidualne. Badania sugerują jednak, że czerwień może zwiększać aktywność metaboliczną i przyspieszać tętno, co z kolei wpływa na apetyt. Czerwień kojarzyć się z żywnością o intensywnym smaku, taką jak mięso lub soczyste owoce, co może zwiększać apetyt na tego rodzaju potrawy.

Odwrotnie działają barwy oscylujące wokół błękitu. Niebieski jest często kojarzony z spokojem i wyciszeniem. Co ciekawe, potrafi działać jako naturalny hamulec na apetyt. A ponieważ niebieski rzadko występuje w naturze w kontekście żywności, sprawia, że jedzenie na niebieskim talerzu wydaje się mniej atrakcyjne. Talerz o jasnym kolorze z kolei, na przykład biały lub kremowy, stwarza większy kontrast z jedzeniem. Dzięki temu jedzenie wydaje się bardziej wyraziste i apetyczne. Dobieraj zatem barwy zastawy z uwagą! Jak widać diabeł tkwi w najmniejszych szczegółach.