Lista alergenów
wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.
- Skorupiaki i produkty pochodne
- Jaja i produkty pochodne
- Ryby i produkty pochodne
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
- Soja i produkty pochodne
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
- Orzechy nerkowca (Anacardium occidentale)
- Orzechy włoskie (Juglans regia)
- Pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera)
- Orzechy makadamia
- Orzechy Queensland (Macadamia ternifolia)
- Zboża zawierające gluten
- Seler i produkty pochodne
- Gorczyca i produkty pochodne
- Nasiona sezamu i produkty pochodne
- Dwutlenek siarki i siarczyny
- Łubin i produkty pochodne
- Mięczaki i produkty pochodne
- Migdały (Amygdalus communis L.)
- Orzechy laskowe (Corylus avellana)
- Orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch)
- Orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa)
- Oraz produkty pochodne