Żurawina na diecie – czy to faktycznie dobry pomysł? Jak się okazuje, żurawina może być wartościowym składnikiem diety, ponieważ jest bogata w składniki odżywcze i przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Oprócz tego, że jest niskokaloryczna, zawiera szereg antyoksydantów i witamin. Catering dietetyczny TytkaFIT w Lesznie pozostaje zdecydowanym żurawinowym fanem! Stąd też chętnie włączamy żurawinę do proponowanego jadłospisu i podpowiadamy, w jaki sposób robić to najlepiej!
Żurawina na diecie – jakie są jej zalety?
Żurawina jest stosunkowo niskokaloryczna, co sprawia, że staje się atrakcyjnym wyborem dla osób, które dbają o swoją wagę lub starają się kontrolować ilość spożywanych kalorii. Oprócz tego pozostaje źródłem witaminy C, witaminy A i witaminy K, które są niezbędne dla zdrowia organizmu. Witamina C wspiera układ odpornościowy i produkcję kolagenu, witamina A jest korzystna dla oczu, zaś witamina K pomaga w procesie krzepnięcia krwi.
Co więcej, żurawina zawiera fitonutrienty, takie jak antocyjany, które są silnymi przeciwutleniaczami. Pamiętaj, że przeciwutleniacze pomagają w zwalczaniu wolnych rodników i mogą chronić organizm przed szkodliwym wpływem procesów starzenia i chorób. Za dietetyczną atrakcyjnością żurawiny przemawia także błonnik. Owoce żurawiny potrafią świetnie sycić. Dietetycy zwracają także uwagę, że żurawina ma właściwości odtruwające i regulujące przemianę materii.
Żurawinowe pułapki
Zwróć uwagę, że suszona żurawina często jest dodatkowo słodzona, po to, aby zrównoważyć jej naturalną kwasowość. Kupując suszoną żurawinę zwróć zatem uwagę na etykietę produktu. Co jednak ciekawe, żurawinę można jeść także na surowo!
Oto kilka pomysłów:
- Najprostszym sposobem spożycia świeżej żurawiny jest tzw. wersja saute. Po prostu umyj owoce, osusz je… i konsumuj jak inne owoce jagodowe. Pamiętaj, że żurawina jest kwaśna, więc może być konieczne dodanie słodzika.
- Sałatki: Dodaj świeżą żurawinę do sałatek. Jej kwaśny smak może stanowić interesujący kontrast dla innych składników sałatki, takich jak liście sałaty, orzechy, ser czy kurczak.
- Koktajle i smoothie: Możesz zmiksować ją z innymi owocami, jogurtem, mlekiem lub sokiem, aby stworzyć orzeźwiający napój.
My bardzo chętnie dodajemy żurawinę do wypieków. Ty także możesz użyć świeżej żurawiny do wypiekania ciast, chlebków czy muffinek. Smacznego!