Blog

Zdrowe tłuszcze w diecie – jakie jeść najlepiej?

Zdrowe tłuszcze w diecie są szalenie ważnym składnikiem, ponieważ pełnią wiele istotnych funkcji w organizmie. Jest to m.in. dostarczanie energii, wspieranie funkcji komórek oraz regulowanie procesów zapalnych. Oprócz tego jednak, sprzyjają odchudzaniu, wpływają dodatnio na kondycję cery, a także włosów i paznokci. Jeżeli zatem zastanawiasz się, które produkty z tej grupy najlepiej wcielić do jadłospisu, mamy dla Ciebie kilka sprawdzonych propozycji! TytkaFIT catering dietetyczny we Wrocławiu jest bowiem nie lada ekspertem w kwestii opracowywania pysznego i zrównoważonego menu.

Zdrowe tłuszcze w diecie – czy faktycznie zdrowe?

Zdrowe tłuszcze są bardzo ważne w kontekście odchudzania, ponieważ dostarczają organizmowi niezbędnych składników odżywczych, wspmagają uczucie sytości i wspierają procesy metaboliczne. Tłuszcze pokarmowe, znane również jako lipidy, są jednym z trzech głównych składników pokarmowych, obok białek i węglowodanów. Tłuszcze stanowią istotny element diety, pełniąc wiele kluczowych funkcji w organizmie. Ich rola obejmuje dostarczanie energii, wspieranie absorpcji niektórych witamin (takich jak witamina A, D, E i K), stanowienie strukturalnej części komórek, regulację temperatury ciała i uczestnictwo w wielu procesach metabolicznych.

Warto podkreślić, że gwiazdy uwielbiają zdrowe tłuszcze w diecie! Są bowiem ważnym składnikiem błon komórkowych. Odpowiednia struktura błon komórkowych jest kluczowa dla prawidłowego funkcjonowania komórek. A to wpływa z kolei na zdolność organizmu do regeneracji i utrzymania młodego wyglądu. Oprócz tego antyoksydanty zawarte w niektórych tłuszczach, zwłaszcza witamina E, pomagają w ochronie komórek przed uszkodzeniem wolnych rodników, przez co wpływają na opóźnienie procesów starzenia.

Co polecamy jeść?

Komponując menu, pamiętaj, że że jedzenie zdrowych tłuszczów jest zaledwie częścią ogólnie zrównoważonej diety. Sam tłuszcz nie jest jedynym czynnikiem wpływającym na utratę wagi. Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 znajdują się głównie w owocach morza i rybach tłustych (takich jak łosoś, makrela, śledź), siemieniu lnianym, oleju lnianym, orzechach włoskich i niektórych nasionach. Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 znajdziesz w olejach roślinnych, takich jak olej słonecznikowy, olej sojowy, olej kukurydziany, orzechy i nasiona.

Poniżej przemycamy przepis na naszą ulubioną zdrową sałatkę:

Składniki:

Do sałatki:

  • Mieszanka świeżych liści sałaty (np. rukola, szpinak, roszponka)
  • Pomidory koktajlowe, pokrojone na połówki
  • Ogórek, pokrojony w plastry
  • Awokado, pokrojone w kostki
  • Czerwona cebula, cienko pokrojona
  • Chuda feta, pokrojona w kostki (opcjonalnie)

Do dressing’u:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • Sok z połowy cytryny
  • Sól i pieprz do smaku

Dodatki:

  • Nasiona słonecznika lub dyni
  • Posiekane zioła (np. natka pietruszki lub świeża bazylia)

Instrukcje:

  1. W dużym misce umieść mieszankę liści sałaty.
  2. Dodaj pomidory koktajlowe, plastry ogórka, kawałki awokado, pokrojoną cebulę i opcjonalnie kawałki fety.
  3. W oddzielnej miseczce przygotuj dressing, mieszając oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, musztardę dijon, sok z cytryny, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj składniki dressing’u.
  4. Polej sałatkę przygotowanym dressingiem i delikatnie wymieszaj, aby składniki równomiernie pokryły się sosem.
  5. Posyp sałatkę nasionami słonecznika lub dyni oraz posiekanymi ziołami.
  6. Podawaj od razu i ciesz się zdrową sałatką pełną różnorodnych składników odżywczych.

Możesz dostosować składniki sałatki według swoich preferencji i dostępności świeżych produktów. To danie nie tylko dostarczy zdrowych tłuszczów, ale także bogatych w witaminy i minerały składników odżywczych.

TytkaFIT catering dietetyczny we Wrocławiu serdecznie poleca!