Blog

Warzywa strączkowe odchudzają! Włącz je do diety

Jeśli zastanawiasz się, czy warzywa strączkowe odchudzają, podpowiadamy! Są nie tylko znakomitym źródłem składników odżywczych, ale przede wszystkim doskonale sycą. A wszystko to za sprawą błonnika! Jakie jednak warzywa strączkowe najlepiej włączyć do diety redukcyjnej? I w jakim wydaniu będą smakować bezkonkurencyjnie? Catering dietetyczny TytkaFIT we Wrocławiu ma na to odpowiedź!

Warzywa strączkowe na redukcji

Strączki to nie tylko ogrom wspomnianego błonnika pokarmowego, ale również węglowodanów i białka. Jak wynika z analiz, zawartość tego ostatniego może sięgać nawet 40% ich masy! Nic zatem dziwnego, że są głównym zamiennikiem mięsa w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Jednocześnie warto pamiętać, że białko sprzyja redukcji masy ciała. Uwielbiają je zwłaszcza sportowcy, ponieważ chroni przed utratą masy mięśniowej.

Oprócz tego warzywa strączkowe zawierają moc witamin — zwłaszcza z grupy B. Znajdziesz tu także żelazo, magnez, fosfor, wapń, potas i jod. Oprócz tego strączki zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, antyoksydanty i fitoestrogeny. Co równocześnie za tym idzie? Warzywa strączkowe odchudzają owszem, ale poza tym świetnie działają na… układ nerwowy! Nie tylko redukują stres, ale również zapobiegają depresji i stanom lękowym.

Jakie strączki warto włączyć do diety?

Warzywa strączkowe, które doskonale wpasowują się w menu odchudzające to m.in. fasola, bób, soczewica, ciecierzyca czy soja. Niewiele osób zdaje sobie również sprawę, że strączki to także… orzeszki ziemne! Posiadają wprawdzie sporo kalorii, ale w umiarkowanych ilościach mogą służyć za przepyszną przekąskę pełną białka i błonnika. Catering dietetyczny TytkaFIT we Wrocławiu lubuje się w układaniu zdrowych i oryginalnych jadłospisów. W naszym menu możesz spotkać zatem strączki w rozmaitych odsłonach.

Jednym z naszych popisowych dań jest m.in. hummus. To przepyszna pasta z ciecierzycy, popularna w kuchni środkowowschodniej. Podajemy go jako dip do warzyw lub jako smarowidło do kanapek. Oprócz tego uwielbiamy serwować curry ciecierzycowe, soczewicowe lub mieszane z dodatkiem warzyw, aromatycznych przypraw i mleczka kokosowego. W zestawach WEGE możesz z kolei znaleźć falafel lub kotlety wegetariańskie, które przyrządzamy, używając warzyw strączkowych jako podstawy.