Blog

Tradycyjne dania na diecie – odchudzamy polskie menu!

Czy myślałeś kiedykolwiek o tym, że tradycyjne dania na diecie odchudzającej to fatalny pomysł? Jeżeli tak, mamy zamiar odczarować to złe przekonanie. Nie ma bowiem nic gorszego niż diety maksymalnie okrojone, które nie sprawiają przyjemności. TytkaFIT catering dietetyczny w Lesznie to zupełnie nowe spojrzenie na jadłospis redukcyjny. W naszym menu znajdziesz nie tylko modne sałatki czy zupy w wersji fit, ale również tradycyjne polskie smakołyki. Jedyna różnica to kaloryczność, którą potrafimy sprytnie zmniejszyć, nie zabierając przy tym radości z jedzenia!

Tradycyjne dania na diecie – bez nadmiaru tłuszczu i cukru

Jeżeli kochasz tradycyjną polską kuchnię, możesz śmiało rozsmakować się w propozycjach z naszego menu. Ale zanim przejdziemy do rekomendacji konkretnych przepisów, przyjrzyjmy się mitom, które dotyczą rodzimych klasyków kulinarnych. Na początku zaznaczmy jednak: polska kuchnia rzeczywiście bywa kaloryczna. Schabowy z ziemniakami i zasmażką, pierogi z mięsem i okrasą, żurek z kiełbasą i jajkiem… To tylko niektóre z dań, które mogą powodować nie tylko ciężkość w żołądku, ale i znaczny wzrost wagi.

Odpowiednie „odchudzanie” polskich potraw wymaga zatem pewnych modyfikacji w tradycyjnych przepisach, tak, aby zmniejszyć ich kaloryczność i zwiększyć wartość odżywczą. Nie jest to jednak nic trudnego! Poniżej zdradzamy kilka sztandarowych wskazówek:

  1. Zmniejsz ilość tłuszczu:

Wybieraj chude mięso, takie jak pierś z kurczaka zamiast mięsa wieprzowego. Zredukuj ilość oleju i masła używanego do smażenia lub gotowania. Możesz używać sprayu do smarowania patelni lub gotować na parze.

2. Ogranicz ilość soli:

Unikaj nadmiernego solenia potraw. Możesz używać ziół i przypraw, aby nadal dodać smaku daniom.

3. Zwiększ ilość warzyw:

Dodawaj więcej warzyw do potraw, takich jak zupy, gulasze i farsze do pierogów. Ogranicz dodawanie smażonych ziemniaków lub frytek jako dodatku i zastąp je gotowanymi lub pieczonymi warzywami.

  1. Wybieraj niskotłuszczowe produkty mleczne:

Jeśli używasz mleka, jogurtu czy sera w przepisach, wybieraj niskotłuszczowe lub beztłuszczowe wersje.

  1. Unikaj przetworzonych składników:

Unikaj gotowych sosów i dań gotowych, które często zawierają dużo soli, cukru i tłuszczu.

Z nami możesz jeść tradycyjnie!

Oczywiście, w jadłospisie TytkaFIT catering dietetyczny w Lesznie, znajdziesz rozmaite potrawy nawiązujące do kuchni świata. Mamy jednak w zanadrzu pyszne odchudzone przepisy, takie jak np. gzik, naleśniki, placki ziemniaczane czy sycące zupy. Udaje nam się sprytnie redukować kaloryczność potraw przede wszystkim dzięki zamiennikom i eliminacji procesu smażenia. Potrawy dusimy i pieczemy, rezygnując z obróbki termicznej na głębokim oleju. Śmietanę zastępujemy jogurtem. Tłuste panierki zamieniamy na zdrowsze wersje, np. z płatków owsianych. Od cukru wolimy słodzidła, które mają mniej kalorii i pozytywny wpływ na Twoje zdrowie. Jeśli chcesz wiedzieć więcej o naszych sposobach na zdrową kuchnię, koniecznie przeczytaj pozostałe wpisy i przede wszystkim – sprawdź naszą ofertę!