Tofu w diecie odchudzającej? Oczywiście! Jak się okazuje tofu jest świetnym dodatkiem ze względu na niską zawartość kalorii i wysoką wartość odżywczą. Co więcej, produkt jest bogaty w białko, co pomaga w utrzymaniu uczucia sytości i zachęca do spożywania mniejszej objętości posiłków. Catering dietetyczny TytkaFIT we Wrocławiu wraz ze swoimi dietetykami, zachęca zatem do wcielenia tofu do jadłospisu. W jaki sposób jednak przemycać go do diety? Podpowiadamy!
Krótka historia tofu
Przepis na tofu pochodzi od buddystów, którzy szukali alternatywy dla mięsa, jako składnika diety. Odwołania do tofu występują nawet w starożytnych chińskich tekstach medycznych i kulinarnych! W miarę, jak kultura chińska rozprzestrzeniała się w innych częściach Azji, tofu stało się popularnym składnikiem kuchni japońskiej, koreańskiej i innych krajów azjatyckich.
Samo tofu to zaś nic innego, jak produkt spożywczy wykonany z soi. Proces jego produkcji obejmuje koagulację mleka sojowego, a następnie formowanie i wytłaczanie masy w celu uzyskania białego bloku o różnej konsystencji, od miękkiej do bardzo twardej. Tofu jest jest bogate w białko roślinne, żelazo czy wapń. Może być wykorzystywane w wielu potrawach, takich jak zupy, sałatki, potrawki, a także jako składnik dań smażonych i pieczonych.
Tofu w diecie odchudzającej
Tofu zawiera mało tłuszczu, dlatego jest korzystne dla osób, które chcą zrzucić kilka kilogramów. Jest zatem używane jako alternatywa dla mięsa w wielu potrawach, takich jak stir-fry, sałatki, curry czy zapiekanki. Z kolei dodanie pokrojonego tofu do sałatek zwiększy zawartość białka i sprawi, że danie jest bardziej sycące. Sojowy przysmak najlepiej grillować lub piec w piekarniku, aby uzyskać chrupiącą konsystencję i intensywniejszy smak. Wiele osób serwuje chrupiące tofu nuggets, które są zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych przekąsek.
Naszym daniem popisowym z tofu w roli głównej okazuje się pyszna, sycąca sałatka – pełna białka roślinnego, witamin i minerałów, a przy tym niskokaloryczna i bardzo zdrowa. Poniżej serwujemy przepis:
Składniki:
- 200g tofu, pokrojonego w kostkę
- 2-3 marchewki, obranej i pokrojonej w plasterki
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 1 ogórek, pokrojony w plasterki
- 2 szklanki mieszanki sałat (np. rukola, szpinak, jarmuż)
- 1/4 szklanki pestek dyni
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- Sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
- W dużej misce wymieszaj pokrojone tofu, marchewkę, paprykę, ogórek, mieszankę sałat oraz pestki dyni.
- W osobnej miseczce przygotuj sos, mieszając oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód, posiekany czosnek, sól i pieprz.
- Polej sałatkę sosem i delikatnie wymieszaj, aby składniki były równomiernie pokryte sosem.
- Posyp sałatkę posiekaną natką pietruszki przed podaniem.
Sałatkę warto podawać jako lekki obiad lub kolację. Smacznego!