Blog

Tofu w diecie odchudzającej. Jak serwować?

Tofu w diecie odchudzającej? Oczywiście! Jak się okazuje tofu jest świetnym dodatkiem ze względu na niską zawartość kalorii i wysoką wartość odżywczą. Co więcej, produkt jest bogaty w białko, co pomaga w utrzymaniu uczucia sytości i zachęca do spożywania mniejszej objętości posiłków. Catering dietetyczny TytkaFIT we Wrocławiu wraz ze swoimi dietetykami, zachęca zatem do wcielenia tofu do jadłospisu. W jaki sposób jednak przemycać go do diety? Podpowiadamy!

Krótka historia tofu

Przepis na tofu pochodzi od buddystów, którzy szukali alternatywy dla mięsa, jako składnika diety. Odwołania do tofu występują nawet w starożytnych chińskich tekstach medycznych i kulinarnych! W miarę, jak kultura chińska rozprzestrzeniała się w innych częściach Azji, tofu stało się popularnym składnikiem kuchni japońskiej, koreańskiej i innych krajów azjatyckich.

Samo tofu to zaś nic innego, jak produkt spożywczy wykonany z soi. Proces jego produkcji obejmuje koagulację mleka sojowego, a następnie formowanie i wytłaczanie masy w celu uzyskania białego bloku o różnej konsystencji, od miękkiej do bardzo twardej. Tofu jest jest bogate w białko roślinne, żelazo czy wapń. Może być wykorzystywane w wielu potrawach, takich jak zupy, sałatki, potrawki, a także jako składnik dań smażonych i pieczonych.

Tofu w diecie odchudzającej

Tofu zawiera mało tłuszczu, dlatego jest korzystne dla osób, które chcą zrzucić kilka kilogramów. Jest zatem używane jako alternatywa dla mięsa w wielu potrawach, takich jak stir-fry, sałatki, curry czy zapiekanki. Z kolei dodanie pokrojonego tofu do sałatek zwiększy zawartość białka i sprawi, że danie jest bardziej sycące. Sojowy przysmak najlepiej grillować lub piec w piekarniku, aby uzyskać chrupiącą konsystencję i intensywniejszy smak. Wiele osób serwuje chrupiące tofu nuggets, które są zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych przekąsek.

Naszym daniem popisowym z tofu w roli głównej okazuje się pyszna, sycąca sałatka – pełna białka roślinnego, witamin i minerałów, a przy tym niskokaloryczna i bardzo zdrowa. Poniżej serwujemy przepis:

Składniki:

  • 200g tofu, pokrojonego w kostkę
  • 2-3 marchewki, obranej i pokrojonej w plasterki
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 ogórek, pokrojony w plasterki
  • 2 szklanki mieszanki sałat (np. rukola, szpinak, jarmuż)
  • 1/4 szklanki pestek dyni
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sos:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • Sól i pieprz do smaku

Instrukcje:

  1. W dużej misce wymieszaj pokrojone tofu, marchewkę, paprykę, ogórek, mieszankę sałat oraz pestki dyni.
  2. W osobnej miseczce przygotuj sos, mieszając oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód, posiekany czosnek, sól i pieprz.
  3. Polej sałatkę sosem i delikatnie wymieszaj, aby składniki były równomiernie pokryte sosem.
  4. Posyp sałatkę posiekaną natką pietruszki przed podaniem.

Sałatkę warto podawać jako lekki obiad lub kolację. Smacznego!