Blog

Tarta wytrawna – nasz dietetyczny hit

Tarta wytrawna to popularny rodzaj ciasta, charakteryzujący się tym, że jest niefaszerowane lub wypełnione słonymi składnikami. Najczęściej są to warzywa, mięso i sery. Odpowiednio przyrządzona tarta jest naprawdę przepyszna, sycąca i niskokaloryczna! Catering dietetyczny TytkaFIT w Poznaniu poleca swoje wariacje na temat tart. Uwzględniamy je zarówno w wersji diety keto, jak i sport czy wege!

Tarta wytrawna – pysznie zwalcza głód

W przypadku klasycznych tart wykorzystuje się ciasto kruche, które jest bogate w masło. Taki wypiek jest gęsty, kaloryczny i ma wysoką zawartość tłuszczu, co sprawia, że długo utrzymuje uczucie sytości. Jak się jednak okazuje, dietetyczna tarta potrafi być również sycąca. Choć oczywiście jest lżejsza pod względem kalorii! Sama nazwa „tarta” pochodzi od francuskiego słowa „tarte”, które oznacza placek, ciasto. Słowo to jest używane we francuskiej kuchni od wieków i stało się powszechnie stosowane na całym świecie.

Co ciekawe, w okresie renesansu w kuchni francuskiej zaczęto eksperymentować z różnymi formami ciasta, w tym właśnie z kruchym i półkruchym. W XVI i XVII wieku w kuchni francuskiej pojawiły się nowe techniki pieczenia i przyrządzania ciasta, a tarty były podawane na wielu dworskich ucztach. Współcześnie jednym z popularnych francuskich dań wytrawnych jest Quiche Lorraine. Ta tradycyjna tarta wywodzi się z regionu Lotaryngii we wschodniej Francji. W Quiche Lorraine znajdziesz nadzienie z boczku, sera i jajek. Całość umieszczana jest w kruchym cieście.

Przepis na pyszną tartę typu FIT

Tak jak wspomnieliśmy tarta wytrawna wcale nie musi być kaloryczna! Oto przepis na dietetyczną tartę z warzywami. Ten wariant tartę jest znacznie lżejszy pod względem kalorii, zawiera zdrowe składniki i jest pełen smaku. Pamiętaj, że to jedynie przykład, i możesz dostosować składniki według swoich upodobań.

Składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego (lub innego oleju roślinnego)
  • 3 łyżki zimnej wody
  • Szczypta soli

Nadzienie:

  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 papryka czerwona, pokrojona w drobną kostkę
  • 1 cukinia, pokrojona w plastry
  • 1 bakłażan, pokrojony w plastry
  • 1 pomidor, pokrojony w plastry
  • 150 g pieczarek, pokrojonych w plastry
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku
  • Zioła świeże, np. tymianek, oregano (opcjonalnie)

Sos:

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka o niskiej zawartości tłuszczu
  • 2 łyżki serka homogenizowanego o niskiej zawartości tłuszczu
  • Sól i pieprz do smaku

Instrukcje:

  1. Przygotuj ciasto:
    • W misce wymieszaj mąkę, olej i sól. Dodaj zimną wodę i wymieszaj, aż uzyskasz jednolite ciasto. Chłodź ciasto przez około 30 minut.
  2. Rozwałkuj ciasto:
    • Rozwałkuj ciasto na placek i wyłóż nim formę do tarty. Wyrównaj brzegi.
  3. Przygotuj nadzienie:
    • Na patelni podsmaż cebulę i czosnek na oliwie z oliwek. Dodaj pozostałe warzywa (paprykę, cukinię, bakłażana, pomidora, pieczarki). Smaż warzywa przez kilka minut, aż będą miękkie. Dodaj sól, pieprz i zioła według swojego smaku.
  4. Przygotuj sos:
    • W misce ubij jajka, dodaj mleko i serek homogenizowany. Wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Złożenie tart:
    • Na wyłożonej formie do tarty umieść warzywa, a następnie zalej je sosem jajecznym.
  6. Piecz:
    • Piecz tartę w nagrzanym piekarniku do temperatury 180°C przez około 25-30 minut, aż masa jajeczna się zetnie, a ciasto będzie złociste.
  7. Podawanie:
    • Podawaj tartę gorącą lub letnią. Możesz udekorować świeżymi ziołami przed podaniem.

Ten przepis dostarcza smacznej i lekkiej wersji tarty, idealnej na lekki posiłek lub przekąskę. Możesz dostosować składniki według swoich preferencji i eksperymentować z różnymi warzywami i przyprawami. Catering dietetyczny TytkaFIT w Poznaniu życzy smacznego!