Blog

Przepisy czekoladowo-wiśniowe według TytkaFIT

Przepisy czekoladowo-wiśniowe na dobre zawładnęły Waszymi sercami! I nic w tym dziwnego. Takie wariacje są nie tylko pyszne, ale potrafią być również niskokaloryczne. Poniżej prezentujemy nasze ulubione warianty deserów, które łączą w sobie smak czekolady i wiśnie. Dietetycy TytkaFIT cateringu dietetycznego w Poznaniu odchudzili je specjalnie dla Was! Zobaczcie sami!

Przepisy czekoladowo-wiśniowe – tort w stylu FIT

Połączenie wiśni i czekolady jest bardzo popularne i smaczne, ponieważ kwaśność wiśni świetnie komponuje się z słodyczą czekolady. Wszystko to sprawia, że taka fuzja tworzy wyjątkowy smakowy kontrast. Istnieje wiele sposobów, w jaki można wykorzystać te dwa składniki w jednym deserze. Jedną z naszych ulubionych opcji jest oczywiście dietetyczny tort Szwarcwaldzki .

Niektórzy sugerują, że tort ten jest modyfikacją tradycyjnego niemieckiego ciasta o nazwie “Schwarzwälder Kirschtorte”. Niemniej jednak, w latach 30. i 40. XX wieku, tort Szwarcwaldzki zyskał na popularności, stając się popularnym deserem nie tylko w Niemczech, ale i na całym świecie. Tort jest znany ze swojego wyrazistego smaku, składającego się z warstw czekoladowego biszkoptu, wiśniowego nadzienia, bitą śmietaną i dekoracji z czekolady i wiśni. Kluczowym składnikiem jest również Kirschwasser, czyli wiśniówka, która dodaje charakterystycznego aromatu i smaku tortowi.

Oczywiście, istnieją różne warianty dietetycznego tortu Szwarcwaldzkiego, które można przygotować, aby zmniejszyć ilość kalorii, tłuszczu i cukru, zachowując jednocześnie smak i konsystencję tego klasycznego deseru. Zamiast tradycyjnej mąki pszennej, użyj mąki bezglutenowej, takiej jak mąka migdałowa, mąka kokosowa lub mieszanka mąk bezglutenowych. Olej lub masło w biszkopcie z kolei zamień na puree jabłkowe, bananowe lub jogurt grecki o niskiej zawartości tłuszczu.

Wiśnie – zdrowotna bomba!

Niewiele osób traktuje wiśnie jako owoc pro zdrowotny. A jednak! Wiśnie są bardzo zdrowe i bogate w przeciwutleniacze, takie jak antocyjany i kwas elagowy, które mogą pomóc w zwalczaniu stresu oksydacyjnego w organizmie oraz zapobiegać uszkodzeniom komórek. Z kolei składniki odżywcze zawarte w wiśniach, takie jak potas i polifenole, mogą pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi i redukcji ryzyka chorób serca. W kwestii redukcji: owoce te są niskokaloryczne, co sprawia, że są dobrym wyborem dla osób dbających o linię i kontrolujących wagę.

Warto zatem włączać wiśnie do codziennego jadłospisu. Naszym popisowym numerem jest m.in. kakaowa owsianka z wiśniami. Takie danie jest doskonałą propozycją na szybkie i zdrowe śniadanie, które dostarczy Ci energii na cały dzień. Poniżej załączamy przepis:

Składniki:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki mleka (może być roślinne, np. migdałowe, sojowe)
  • 1 łyżka kakao o niskiej zawartości tłuszczu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu (opcjonalnie, do słodzenia)
  • 1/4 szklanki świeżych lub mrożonych wiśni
  • Opcjonalnie: garść orzechów włoskich lub migdałów, posiekanych

Instrukcje:

  1. W rondelku połącz płatki owsiane, mleko, kakao, ekstrakt waniliowy i opcjonalnie syrop klonowy lub miód. Dobrze wymieszaj.
  2. Gotuj na małym ogniu, mieszając, aż owsianka zgęstnieje i składniki się połączą. Może to zająć około 5-7 minut.
  3. Gdy owsianka będzie gotowa, wyłącz ogień i dodaj świeże lub mrożone wiśnie. Jeśli używasz mrożonych wiśni, pozwól im rozmrozić się w owsiance.
  4. Wymieszaj owsiankę z wiśniami i przełóż do miseczki.
  5. Posyp owsiankę posiekanymi orzechami włoskimi lub migdałami, jeśli używasz.
  6. Opcjonalnie, możesz również posypać owsiankę odrobiną kakao lub wiórkami kokosowymi dla dodatkowego smaku.