Blog

Postaw na sezon, czyli o sezonowości w odżywianiu

Postaw na sezon, czyli o sezonowości w odżywianiu Catering Dietetyczny Tytka Fit Warszawa

Choć obecnie przez cały rok można kupić w sklepach przeróżne warzywa i owoce. To jednak dobrze jest korzystać z ich sezonowości. Dietetycy przygotowujący menu w naszym cateringu dietetycznym w Warszawie biorą to pod uwagę. Nie musisz obawiać się o to, że korzystając z pudełek, ucieknie Ci okazja do zjedzenia szparagów, truskawek czy dyni.

Dlaczego warto jeść sezonowo?

To nie jest żadne hokus-pokus. Za jedzeniem sezonowym przemawia bardzo wiele argumentów:

  • sezonowe warzywa i owoce, dojrzewając w naturalnych warunkach środowiskowych, są szczególnie bogate w witaminy i składniki mineralne.
  • ich cena jest atrakcyjna, zdecydowanie niższa niż wielu innych produktów, które są sprowadzane z zagranicy – to również dobra okazja do kupna ich w większych ilościach i zamrożenia lub przygotowania przetworów.
  • koszt ekologiczny produkcji i transportu takich warzyw i owoców jest zdecydowanie niższy niż tych, na które akurat nie ma sezonu – dbasz o planetę.
  • sezonowe warzywa i owoce są po prostu bardzo smaczne!

W naszym cateringu Tytka Fit w Warszawie również mamy to na uwadze. Kiedy tylko zaczyna się sezon na konkretne warzywa czy owoce, od razu przygotowujemy dla Was nowe przepisy na sezonowe pyszności.

Mrożenie jako doskonała metoda utrwalania żywności

Postaw na sezon. Nie wiedzieć dlaczego, swego czasu mrożenie owiane było złą sławą. Być może był to efekt stawiania znaku równości między głęboko mrożoną przetworzoną żywnością a mieszankami warzyw czy owoców. Zdecydowanie było to błędnym podejściem.

Mrożenie to jeden z najlepszych sposobów na utrwalenie żywności przy jednoczesnym zachowaniu jej wysokiej wartości odżywczej. Warto zatem w sezonie na konkretne owoce i warzywa zaopatrywać się w ich większe ilości i mrozić, by w razie ochoty sięgać po nie również w innych miesiącach.

Nie można również zapomnieć o robieniu przetworów. Choć w wielu tradycyjnych przepisach pojawia się sporo cukru i soli (gdyż są one naturalnymi konserwantami). To jednak można przygotowywać przetwory z warzyw i owoców również w inny sposób, bez znacznej ilości tych składników.

Postaw na sezon jesienny jadłospis

Bez względu na to, czy kochasz jesień, nie przepadasz za nią lub jest Ci zupełnie obojętna. Dobrze jest korzystać z jej darów i uwzględnić je na swoim talerzu. Dynia, kabaczki, cukinia, rozmaite warzywa korzeniowe (marchew, pietruszka, seler), kapusta, jabłka, gruszki, śliwki – z tych produktów można wyczarować dania na wszystkie możliwe posiłki. Śliwki pod pełnoziarnistą kruszonką, dyniowe risotto, pieczone warzywa korzeniowe, gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami, owsianka z pieczoną gruszką i cynamonem… Niektóre z tych propozycji, a także jeszcze więcej wariacji na temat, znajdziesz w menu naszego cateringu dietetycznego w Warszawie. Aktualny jadłospis publikujemy w zakładce menu.

Dodaj komentarz