Blog

Placki z jabłek w wersji fit

Placki z jabłek w wersji fit? Doskonały pomysł! Mogą być nie tylko pyszne, ale również pulchne i zdrowe. Catering dietetyczny TytkaFIT w Lesznie, stawia bowiem zawsze na świetne smaki w dietetycznych odsłonach. Nasza wersja placuszków jabłkowych z pewnością Ci się spodoba. Ale najpierw przeanalizujemy dlaczego w ogóle warto je przyrządzać podczas diety!

Placki z jabłek w wersji fit – to możliwe?

Placki z jabłkami to popularne danie, które ma długą i bogatą historię! W Ameryce Północnej placki z jabłkami są symbolem tradycji kulinarnych, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. W Stanach Zjednoczonych z kolei, są znane jako „apple pancakes” lub „apple fritters”. Niemcy zaś, mówią o nich „Apfelkuchen”. Przepisy i techniki przygotowania polskich placuszków, ulegały zmianom, wraz z upływem czasu i lokalnymi tradycjami kulinarnymi. My oczywiście optujemy za ich zdrowszą, odchudzoną wersją.

Tego rodzaju wariacja kulinarna jest jak najbardziej możliwa! Pamiętaj przy tym, że jabłka są świetnym źródłem błonnika, witamin (szczególnie witaminy C) i antyoksydantów, co korzystnie wpływa na zdrowie układu pokarmowego i ogólnie na zdrowie organizmu. Ich zaletą jest także Niski indeks glikemiczny, co oznacza, że pomagają w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi.

Przepis na jabłkowe szaleństwo

Placki z jabłkami w wersji fit mogą być przygotowane z odrobiną zmian w tradycyjnym przepisie. Możesz użyć zdrowszych składników, takich jak pełnoziarnista mąka, niskokaloryczny słodzik (np. stewia), jajka lub zamienniki jajek. Ważne są także alternatywne metody przygotowania, na przykład pieczenie zamiast smażenia na oleju.

Oto prosty przepis na fit placki z jabłkami, któremu hołduje catering dietetyczny TytkaFIT w Lesznie:

Składniki:

  • 2 średnie jabłka (starte na tarce o grubych oczkach)
  • 1 szklanka pełnoziarnistej mąki pszennej lub innej zdrowszej alternatywy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 jajka lub zamienniki jajek (np. zmielone siemię lniane + woda)
  • 1/2 szklanki mleka (może być roślinne)
  • Opcjonalnie: odrobina słodzika (stewia, erytrytol) do smaku

Przygotowanie:

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cynamon.
  2. Dodaj jajka (lub zamienniki), mleko i jabłka. Dokładnie wymieszaj składniki na gładkie ciasto. Jeśli chcesz, możesz dodać odrobinę słodzika do smaku.
  3. Rozgrzej patelnię lub natłuść ją delikatnie kokosowym olejem lub użyj papieru do pieczenia.
  4. Nakładaj porcje ciasta na patelnię i smaż placki z obu stron, aż staną się rumiane.
  5. Gotowe placki zdejmij z patelni i podawaj np. z jogurtem naturalnym, świeżymi owocami lub lekkim syropem klonowym.