Blog

Owoce i warzywa w diecie

warzywa i owoce w diecie

Jak wynika z najnowszych badań, owoce i warzywa powinny gościć na naszych talerzach nawet 5 razy dziennie! Codzienny jadłospis musi zatem obfitować w potrawy świeże, kolorowe, pełne witamin, minerałów i antyoksydantów. TytkaFit catering we Wrocławiu, stale zapewnia owoce i warzywa w diecie, dlatego to prawdziwie wymarzone rozwiązanie!

Postaw na owoce i warzywa w diecie!

Catering dietetyczny sprawdza się zarówno w przypadku osób, które pragną zdrowo schudnąć, jak i tych, które marzą o utrzymaniu idealnej wagi. Dietetycy TytkaFit, układający codzienne menu, starannie dbają o to, żeby posiłki były nie tylko świeże i smaczne, ale przede wszystkim odpowiednio zbilansowane. Jak podkreślają, organizm ludzki nie ma umiejętności magazynowania pewnych związków, które można znaleźć w warzywach i owocach (m.in. witaminy C). A to właśnie ich obecność w diecie pozostaje absolutnie niezbędna!

Według obliczeń, aby dostarczyć organizmowi słuszną dawkę wartości odżywczych, należy zjadać co najmniej 400–500 g warzyw i owoców. Świetnie, jeśli są one obecne w każdym z pięciu dziennych posiłków. Rano może być to zatem owsianka z owocami. Na drugie śniadanie zupa warzywna, na obiad dodatek w formie gotowanych warzyw, na podwieczorek mus owocowy, zaś na kolację, sałatka. Pamiętaj więc, że owoce i warzywa w diecie należy spożywać w określonych proporcjach. I tak, najlepszym rozwiązaniem jest zachowanie proporcji  3/4 (warzywa) do 1/4 (owoce). 

Catering dietetyczny oznacza różnorodność

Jak komentują specjaliści, im większa różnorodność warzyw i owoców, tym lepiej! Okazuje się, że w warzywno-owocowych kompozycjach szalenie istotny jest również… ich kolor! Postaraj się więc, aby owoce i warzywa w diecie były zróżnicowane pod względem barwy. Nic zatem dziwnego, że dietetycy opracowujący menu catering Wrocław, włączają do niego produkty różnobarwne, czyli: zielone, takie jak brokuł, sałata czy kiwi, fioletowe, takie jak bakłażan czy borówki, a także czerwone, czyli pomidory, paprykę, truskawki itd. 

Wszystko to dlatego, że zróżnicowana dieta bogata w owoce i warzywa jest fantastycznym źródłem antyoksydantów. A to właśnie one neutralizują i zmniejszają ilość wolnych rodników w organizmie. Warto pamiętać, że jedne z najbardziej pożądane antyoksydantów egzogennych to witaminy: C, E, a także beta karoten. Dzięki temu, że pojawiają się w codziennej diecie, możesz być pewien, że pomogą Ci się chronić przed takimi schorzeniami, jak: komplikacje nowotworowe, układu krążenia, układu pokarmowego, nerwowego oraz stawów. Pamiętaj zatem – owoce i warzywa w diecie to absolutna podstawa!