Kuchnia meksykańska może być świetnym wyborem na diecie ze względu na różnorodność składników i możliwość zbilansowanego komponowania posiłków. Catering dietetyczny TytkaFIT w Lesznie to zatem nie tylko polska kuchnia. Chętnie inspirujemy się przysmakami z innych zakątków świata! Poniżej przemycamy kilka informacji, które warto uwzględnić włączając do menu dania wprost z Meksyku.
Kuchnia meksykańska – pyszna i zdrowa
Kuchnia meksykańska jest bogata w warzywa, takie jak pomidory, papryka, cebula, kukurydza, awokado, fasola czy szpinak. Takie składniki są bogate w błonnik, witaminy i minerały, co pozostaje szalenie korzystne dla zdrowia. Szczególnie awokado, które jest powszechne w meksykańskich potrawach, pozostaje źródłem zdrowych tłuszczów. Możesz używać również oliwy z oliwek czy orzechów. Jeżeli jesteś na diecie wysokobiałkowej, włącz do diety białka roślinne (jak fasola, soczewica, quinoa) lub chude białka zwierzęce (np. kurczak, indyk).
Ogranicz z kolei dodatki wysoko przetworzone lub tłuste, takie jak ser żółty czy gotowe sosy, ponieważ mogą one zawierać duże ilości tłuszczu i soli. Bo choć meksykańska kuchnia może być zdrowa, kontrola wielkości porcji jest ważna, szczególnie jeśli zależy Ci na ograniczeniu kalorii.
Niech żyje Meksyk, czyli fiesta na talerzu!
Czy w oryginalnej kuchni meksykańskiej możemy znaleźć zdrowe i chude potrawy? Oczywiście! Istnieje wiele niskokalorycznych dań w meksykańskiej kuchni, które są smaczne i pełne składników odżywczych. Oto kilka przykładów, jakie czasem możecie znaleźć w naszym menu:
- Sałatka z awokado i czarną fasolą. Połączenie awokado, czarnej fasoli, kukurydzy, pomidora, cebuli, limonki i przypraw. Oto pyszna sałatka o niskiej zawartości kalorii, bogata w błonnik, witaminy i zdrowe tłuszcze.
- Kurczak z papryką i warzywami. Duszony kurczak z kawałkami papryki, cebuli, cukinii i pomidora. Świetne danie, które jest niskokaloryczne i bogate w białko oraz witaminy.
- Fasolka po meksykańsku: Gotowana fasola (czarna lub czerwona) z dodatkiem pomidorów, papryki, cebuli i przypraw. Pyszne danie o niskiej kaloryczności i wysokiej zawartości błonnika.
- Sałatka z grillowanym indykiem i świeżymi warzywami: Grillowany filet z indyka podany na łóżku sałaty, pomidora, ogórka, papryki i kukurydzy, polany delikatnym sosem z limonki i przypraw. Kolejne danie o niskiej zawartości kalorii i bogate w białko.
- Krewetki z awokado: Krewetki duszone z kawałkami awokado, papryki, cebuli i limonki. Pyszne i niskokaloryczne danie. Idealne na romantyczną kolację!