Blog

Jaki chleb jeść, aby schudnąć? 

Chleb na diecie? Dlaczego nie! W pierwszym momencie wiele osób nie dowierza, że pieczywo w trakcie redukcji można śmiało włączyć do jadłospisu. Dietetycy są jednak zgodni — pieczywo dobrej jakości i w odpowiednich proporcjach jest jak najbardziej dozwolone. Zatem, jaki chleb jeść, aby waga pokazywała mniej, a kubki smakowe były w pełni zaspokojone? W poniższym wpisie przyglądamy się najlepszym opcjom i pokazujemy w jaki sposób TytkaFIT, catering we Wrocławiu, włącza pieczywo w dietę. 

Jaki chleb jeść na redukcji?

Dieta redukcyjna nigdy nie powinna być pełna wyrzeczeń! Przez ostatnie lata lansowano wiele błyskawicznych, a przez to niezdrowych diet-cud. Takie myślenie o odchudzaniu u wielu osób wyrobiło pogląd, że diety powinny być restrykcyjne i pełne zakazów. Obecnie zagorzale walczymy z tym przekonaniem, zachęcając przede wszystkim do zachowania balansu w doborze produktów oraz utrzymania deficytu kalorycznego. Jeśli więc lubisz chleb, możesz śmiało po niego sięgnąć — oczywiście w rozsądnych ilościach. Catering we Wrocławiu jest najlepszym przykładem tego, że można!

Jednak jaki chleb jeść, aby było zdrowo, smacznie i sycący? Przyglądając się jednak najlepszym rodzajom chleba dostępnym na rynku, możemy śmiało polecić chleb pełnoziarnisty. Warto pamiętać, że pieczywo pełnoziarniste pozwala utrzymać uczucie sytości znacznie dłużej, aniżeli pszenne wypieki. Oprócz tego jest bardzo zdrowe, bogate w błonnik i ma znacznie niższy indeks glikemiczny.

Ostatnimi czasy coraz większą popularność zyskuje również chleb bezglutenowy. Takie wypieki będą idealne dla osób cierpiących na celiakię, nadwrażliwość na gluten lub alergię pokarmową. Najlepiej wybieraj bezglutenowy chleb pieczony z mąki owsianej bądź gryczanej. Prawdziwy hit dietetyczny to także chleb esseński, wytwarzany z kiełkowanego ziarna pszenicy. Kiedy ziarna dopiero kiełkują, mieli się go na mąkę. Jedna kromka takiego chleb ma aż 3 gramy błonnika!

Pyszne wypieki TytkaFIT

W naszym jadłospisie absolutnie nie stronimy od chleba. Uważamy, że odpowiednio włączony w dietę, na przykład na śniadanie, będzie doskonałym urozmaiceniem. Dwie kromki świeżego chleba czy chrupiąca bułka znajdą się zarówno w diecie typu Healthy, jak i Vege czy Gluten less. W zależności od typu diety, jest to pieczywo pełnoziarniste bądź pozbawione glutenu. Nie stronimy jednak również od pysznych chlebków bananowych, rogali, puszystych ciabatt, a nawet bułeczek bao! Do tego zawsze dobieramy smaczne, pełnowartościowe dodatki — smaczne pasty, hummusy, twarożki czy paprykarze. A zatem, podsumowując: jaki chleb jeść, aby schudnąć? Właściwie każdy, który bogaty jest w błonnik i pełne ziarna. Sekret tkwi jedynie we włączeniu go do diety we właściwych proporcjach.