Jak zrobić strogonow wołowy, aby był nie tylko smaczny, ale przede wszystkim dietetyczny? A mięso soczyste i miękkie? Jak wiemy, wołowina bywa niełatwa w obróbce. Ale nawet na to mamy swój specjalny sposób! Zapraszamy zatem do pysznej kulinarnej wycieczki po kuchni rosyjskiej, bo właśnie stamtąd pochodzi poniżej opisywane danie. TytkaFIT catering dietetyczny w Poznaniu, jak zwykle czerpie sprawdzone przepisy z różnych stron świata!
Strogonow wołowy – danie z historią
Strogonow, znany również jako Beef Stroganoff, to danie, którego historia sięga do XIX wieku w Rosji. Istnieje kilka teorii na temat pochodzenia tego dania, jednak najpopularniejsza mówi, że Strogonow został stworzony przez kucharza dla rodu Stroganow, czyli znanej rosyjskiej rodziny arystokratycznej. Inna sugeruje, że Strogonow powstał w Rosji w XVIII wieku i był szalenie popularny wśród wojskowych i oficerów. Mówi się, że wojskowi zaczęli przygotowywać danie na bazie mięsa wołowego, cebuli, musztardy i kwaszonego ogórka, aby potem dusić wszystko w kwaśnej śmietanie. Dzięki swojej prostocie i smakowi potrawa szybko zyskała popularność.
Współczesne warianty dania obejmują różne rodzaje mięsa, dodatki i techniki gotowania. Niektóre adaptacje Strogonowa bywają bardziej kremowe, podawane z ziemniakami, ryżem czy makaronem. Danie to zyskało zatem międzynarodową popularność!
Jak zrobić strogonow w wersji odchudzonej?
Proponowany przez nas przepis sprawia, że danie jest lżejsze i bardziej zbilansowane pod względem składników odżywczych. A wszystko to dzięki zastosowaniu zdrowych produktów oraz ograniczenia ilości tłuszczu.
Składniki:
- 500 g mięsa wołowego (np. polędwica), pokrojonego w paski
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 1 szklanka bulionu wołowego (o niskiej zawartości sodu lub bez dodatku soli)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego (bez dodatku cukru)
- 2 łyżki musztardy dijon
- 1 łyżka sosu Worcestershire (o niskiej zawartości soli)
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany o niskiej zawartości tłuszczu lub greckiego jogurtu
- Sól i pieprz do smaku
- Natka pietruszki do dekoracji
- Ryż pełnoziarnisty lub makaron pełnoziarnisty do podania
Instrukcje:
- Na dużym garnku rozgrzej olej na średnim ogniu.
- Dodaj pokrojone mięso i smaż je na złoty kolor z każdej strony. Wyjmij mięso z garnka i odstaw na bok.
- Do garnka dodaj cebulę i smaż, aż będzie miękka i szklista. Dodaj czosnek i smaż przez kolejne 30 sekund.
- Dodaj pieczarki i smaż, aż woda z pieczarek odparuje, a pieczarki staną się złote.
- Posyp mąką i dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
- Stopniowo dodawaj bulion wołowy, mieszając, aby uniknąć grudek.
- Wlej koncentrat pomidorowy, musztardę dijon i sos Worcestershire. Kontynuuj mieszanie.
- Wróć do garnka pokrojonym mięsem, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, aż mięso będzie miękkie.
- Dodaj kwaśną śmietanę lub jogurt grecki, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem według własnego smaku.
- Podawaj Strogonow na ugotowanym ryżu pełnoziarnistym lub makaronie pełnoziarnistym, posypany posiekaną natką pietruszki.
I to by było na tyle! Catering dietetyczny TytkaFIT w Poznaniu życzy smacznego!