Jak zrobić domową granolę – to pytanie zadaje sobie niemal każdy miłośnik śniadań na słodko. Nic w tym jednak dziwnego! Odpowiednio przyrządzona granola jest pyszna, zdrowa i bardzo sycąca. Niektórzy traktują ją również jako zdrową przekąskę. Niestety, te dostępne w sklepach zazwyczaj są dosładzane. Dlatego granolę najlepiej, abyś nauczył się ją przyrządzać w samodzielnie w domu. Catering TytkaFIT we Wrocławiu ma na granolę swoje sposoby!
Granola, czyli co?
Granola składa się głównie z płatków owsianych, orzechów, nasion, suszonych owoców i słodzików, takich jak miód czy syrop klonowy. Składniki te są mieszane i pieczone, aby uzyskać chrupiącą i aromatyczną konsystencję. Jak się okazuje, granola powstała w sanatorium w Stanach Zjednoczonych w drugiej połowie XIX wieku. Dr. James Caleb Jackson, założyciel jednego z takich ośrodków, stworzył pożywną przekąskę dla pacjentów na bazie płatków owsianych, orzechów i miodu. Kolejno, Dr. John Harvey Kellogg, również pracujący w sanatoriach zdrowotnych, kontynuował rozwijanie tej koncepcji. W latach 70. XIX wieku, w ramach eksperymentów z żywieniem, opracował przepis na granolę, nazwaną “granula”.
Wreszcie w latach 60. XX wieku granola stała się hitem. Jednocześnie okazała się symbolem zdrowego stylu życia i… diety hippisowskiej! Co ciekawe, przepis wkrótce zaczęły wykorzystywać koncerny żywieniowe. Obecnie granola jest dostępna w wielu różnych smakach i wariantach. Produkowana jest zarówno przez większe firmy spożywcze, jak i lokalne, ekologiczne marki. Można znaleźć granolę z różnymi rodzajami płatków, orzechów, nasion, suszonych owoców i słodzików. My jednak polecamy tą robioną samodzielnie!
Jak zrobić domową granolę?
Jeśli jesteś miłośnikiem słodkich śniadań, podpowiemy Ci, jak zrobić zdrową granolę, która może stanowić podstawę porannego posiłku, bądź jego uzupełnienie. Przygotowanie domowej granoli bez dodatku cukru jest proste i pozwala dostosować składniki do własnych preferencji. Poniżej znajdziesz prosty, wypróbowany przez nas przepis:
Składniki:
- 3 filiżanki płatków owsianych (gdybyś chciał granolę bezglutenową, upewnij się, że używasz certyfikowanych płatków owsianych bezglutenowych)
- 1/2 filiżanki płatków gryczanych (opcjonalne)
- 1 filiżanka orzechów (np. migdały, orzechy włoskie, orzechy nerkowca) – posiekane
- 1/2 filiżanki nasion (np. nasiona słonecznika, nasiona dyni)
- 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
- 1/4 filiżanki oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
- 1/4 filiżanki miodu lub syropu klonowego (opcjonalnie, jeśli chcesz dodać słodycz)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Szczypta soli
Instrukcje:
- Rozgrzej piekarnik do 160°C.
- W dużym misce wymieszaj płatki owsiane, płatki gryczane (jeśli używasz), posiekane orzechy i nasiona.
- W garnuszku rozpuść olej kokosowy (lub oliwę z oliwek) i dodaj miod lub syrop klonowy (jeśli używasz). Dodaj ekstrakt waniliowy i cynamon (jeśli używasz).
- Wlej płynne składniki do miski z suchymi składnikami i dokładnie wymieszaj, aby wszystko było równomiernie pokryte.
- Rozłóż mieszankę równomiernie na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz granolę w rozgrzanym piekarniku przez około 25-30 minut lub do momentu, gdy stanie się złocista, regularnie mieszając, aby zapobiec przypalaniu się składników.
- Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Granola stwardnieje, gdy ostygnie.
- Przechowuj granolę w szczelnie zamkniętym pojemniku w chłodnym i suchym miejscu.
Możesz dostosować ten przepis, dodając ulubione suszone owoce po upieczeniu lub eksperymentując z różnymi rodzajami orzechów i nasion. Ten przepis jest bazowy i zapewnia zdrową, domową granolę bez dodatku cukru.