Jajka po benedyktyńsku to danie, które doceni każdy miłośnik wytrawnych, sytych śniadań. W klasycznej wersji podaje się je z sos hollandaise, który pozostaje jednym z najbardziej francuskich sosów. Niestety, mimo, że pyszny, ma sporo kalorii. Na szczęście mamy na to swoje sposoby! Catering dietetyczny TytkaFIT we Wrocławiu zawsze dba o to, aby potrawy były odpowiednio zmodyfikowane. Poniżej podpowiadamy, w jaki sposób ograniczyć kalorie w tym wyjątkowo smacznym śniadaniu. Przeczytaj, bo z pewnością nie pożałujesz!
Jajka po benedyktyńsku – szczypta historii
Jajka po benedyktyńsku, znane również jako jajka benedyktyńskie (Eggs Benedict) podaje się jako dwie połówki muffinów, na których układane są podsmażane szynka (lub bekon) oraz jajka w koszulkach. Całość zalewa się sosem hollandaise. Danie jest uważane za klasyczny przysmak kuchni amerykańskiej.
Co ciekawe, jego historia nie jest do końca jednoznaczna. Jedna z najbardziej rozpowszechnionych teorii mówi o tym, że danie zostało stworzone w Nowym Jorku w drugiej połowie XIX wieku. Według popularnej wersji, w 1860 roku, pewien bankier, Lemuel Benedict, przyszedł do luksusowego nowojorskiego hotelu Waldorf-Astoria z zamiarem zjedzenia śniadania, które ulżyłoby mu po nocy suto zakrapianej alkoholem. Zamówił kilka różnych składników: jajka pochodzące od kury z wolnego wybiegu, szynkę na ciepło, podgrzane muffiny i sos holenderski. Kelner pracujący w hotelu, Oscar Tschirky, zainspirowany zamówieniem Benedicta, stworzył nowe danie i nazwał je „Eggs Benedict”. Wszystko na cześć swojego klienta.
Jajka w wersji odchudzonej
Sekretem śniadania po benedyktyńsku okazują się przede wszystkim jajka przyrządzane w koszulkach. Aby zatem: w średniej wielkości garnku zagotuj litr wody z około 2 łyżkami octu i szczyptą soli. Wybij jajka do małych miseczek. Przed wlaniem jajek do wrzątku musisz zamieszać wodę, aby stworzyć wir. Następnie wlej każde z jajek i lekko mieszaj łyżką. Gotuj około 1,5 minuty, aby białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne.
Podczas gotowania jajek przygotuj angielskie muffiny pełnoziarniste, podsmaż szynkę. Na każdym muffinie umieść plaster szynki, a na to jajko. Całość polej odchudzonym sosem hollandaise. Sos hollandaise o zmniejszonej zawartości tłuszczu można przygotować go z jogurtu greckiego, musztardy dijon, soku z cytryny, pieprzu i odrobiny masła klarowanego. Danie podawaj natychmiast, posypane pieprzem i opcjonalnie posypane ziołami.
Catering dietetyczny TytkaFIT we Wrocławiu jak zwykle życzy smacznego!