Blog

Insulinooporność – na czym polega? Jaka dieta przy insulinooporności?

Catering Dietetyczny - Zadbaj o swoje zdrowie nawet podczas pracy

Insulinooporność – na czym polega? Coraz częściej – w mediach, wśród znajomych – słyszy się o tym, że u kogoś zdiagnozowano insulinooporność. W tym artykule omawiamy, z czym ona się wiąże i jak powinna wyglądać dieta w przypadku wykrycia insulinooporności. Odpowiemy również na pytanie, czy da się dostosować menu cateringu dietetycznego we Wrocławiu Tytka Fit w taki sposób, by było ono przyjazne insulinoopornym.

Czym jest insulinooporność?

Należy zacząć od tego, że insulinooporność nie jest chorobą, a zaburzeniem, w którym komórki nie reagują prawidłowo na działanie hormonu – insuliny. W efekcie, przy początkowo prawidłowym stężeniu insuliny, nie mogą one pobierać energii (glukozy). Przez to —  by przełamać tę odpowiedź organizmu —  zaczyna dochodzić do nadprodukcji insuliny.

Objawami tego zaburzenia gospodarki węglowodanowej są:

  • zmęczenie o przewlekłym charakterze,
  • pogorszona tolerancja wysiłku,
  • obniżenie nastroju,
  • problemy z koncentracją,
  • częste uczucie głodu (które pojawia się stosunkowo szybko po posiłku),
  • zwiększona ochota na słodycze,
  • senność po posiłku,
  • pojawienie się w okolicach szyi oraz pach brązowych plam, które są charakterystyczne dla zaburzeń gospodarki węglowodanowej i insulinooporności (rogowacenie ciemne).

Jak powinna wyglądać dieta przy insulinooporności?

Insulinooporność – na czym polega? Menu osoby z insulinoopornością powinno bazować na niskoprzetworzonej żywności, a produkty będące źródłem węglowodanów, dostarczać przede wszystkim węglowodanów złożonych. Ułatwieniem w kontroli diety, zwłaszcza na początku, mogą być tabele indeksu glikemicznego. Produkty z niskim IG i średnim IG to te, które powinny się pojawiać w diecie najczęściej.

Czy to oznacza, że w ogóle nie można jeść produktów z dodatkiem cukru czy takich, które w tabelach IG figurują jako te z wysokim indeksem glikemicznym? Warto wiedzieć, że indeks glikemiczny produktu to nie wszystko. Istotna jest także całkowita kompozycja dania, czyli jakie są jego poszczególne składniki, ile jest tych produktów węglowodanowych, jak zostały przygotowane, jaki jest stopień ich rozdrobnienia. Wszystkie te czynniki wpływają na ostateczną odpowiedź organizmu na taki posiłek, dlatego sprawa nie jest zero-jedynkowa.

Tytka Fit catering dietetyczny we Wrocławiu a insulinooporność

Czy można z powodzeniem łączyć założenia diety dla insulinoopornych z menu diety pudełkowej? Jak najbardziej! W Tytka Fit znajdziesz dietę „LOW IG”, która została skomponowana w taki sposób, by mogły z niej korzystać osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.

Ilość węglowodanów w tej diecie jest ciut niższa niż w często wybieranym wariancie „Healthy”, a w menu znajdziesz więcej wytrawnych potraw. To jednak nie oznacza, że w ogóle nie ma w niej słodkości. Kucharze i dietetycy w naszym cateringu dietetycznym we Wrocławiu doskonale wiedzą, jak przygotować zbilansowane desery także dla insulinoopornych.