Wrzesień za pasem, a to oznacza, że letnie dni powoli chylą się ku końcowi. Niektórzy ubolewają, jednak warto pamiętać, że wraz z jesiennymi chłodami przychodzi czas na zmianę menu! Jesienny jadłospis bywa nie tylko pyszny, ale bogaty w witaminy i co ciekawe, w produkty, które wspomagają odchudzanie. Oczywiście, można je spożywać przez okrągły rok, jednak kiedy za oknem szaleje jesienna słota, w naszym menu pewna przyprawa powinna znaleźć szczególne miejsce. A jest nią… imbir — na odchudzanie i na zdrowie!
Imbir na odchudzanie — to naprawdę działa!
Imbir to jedna z najstarszych przypraw na świecie! Słynie z rozmaitych właściwości prozdrowotnych — świetnie łagodzi mdłości i bóle, przyspiesza metabolizm, wspomaga układ odpornościowy i trawienny. Ostatni aspekt sprawia, że imbir na odchudzanie jest wprost idealny. Po pierwsze jego świeży korzeń składa się w 80% z wody, dlatego jest niskokaloryczny. Po kolejne, imbir fantastycznie obniża poziom cukru we krwi, dlatego też potrafi zapobiegać niekontrolowanym napadom głodu. Oprócz tego jeśli stosujesz imbir w diecie, możesz niwelować wiele nieprzyjemnych dolegliwości, takich jak wzdęcia czy niestrawność. A te, jak wiemy, zawsze pozostają największym wrogiem pięknego, płaskiego brzucha.
Nie wolno również zapominać, że imbir ma niezastąpione właściwości rozgrzewające. Dodany do herbaty pomoże Ci w uniknięciu jesiennych przeziębień. Ponadto jest uważany za doskonałe źródło składników mineralnych, takich jak potas, magnez, wapń, cynk oraz żelazo. Dostarcza także witaminy z grupy B, A i E. Co więcej, imbir zawiera związki o działaniu przeciwzapalnym, przeciwdrobnoustrojowym oraz antyoksydacyjnym.
Imbir w diecie? Do jakich potraw?
Tak jak wspomnieliśmy, imbir dodany do herbaty sprawia, że napój staje się nie tylko pyszny, ale i rozgrzewający. W jaki jednak sposób przemycać go do codziennego jadłospisu? TytkaFIT, catering dietetyczny we Wrocławiu, ma w ofercie wiele pysznych dań, które w dużej mierze opierają się na smacznych, rozgrzewających przyprawach, takich jak tytułowy imbir, curry czy kurkuma. I tak, pamiętając, że imbir na odchudzanie jest doskonały, łączymy go z m.in. z pastami takimi jak hummus czy muhammara. Oprócz tego nierzadko dodajemy go do zup-kremów oraz tajskich dań np. tych z mleczkiem kokosowym.
Kokosowe curry z kurczakiem i z ryżem? Proszę bardzo, tutaj też możesz znaleźć korzeń imbiru! Oprócz tego fantastycznie komponuje się z wszelkiego rodzaju deserami — pierniczkami, brownie czy naleśników z konfiturami. Jeśli zatem jesienna aura już spędza Ci sen z powiek, nie przejmuj się. Z pewnością zaradzimy temu pyszną, zdrową dietą!