Blog

Głodówka 36 godzin i catering dietetyczny

Głodówka 36 godzin i catering dietetyczny? Czy takie połączenie ma sens? Odpowiadamy: jak najbardziej! Dzięki wprowadzeniu nowych, regularnych nawyków żywieniowych i włączeniu jednodniowej głodówki, szybko spełnisz marzenia o idealnej sylwetce. Sprawdź zatem ofertę, jaką przygotował dla Ciebie catering dietetyczny Poznań, po czym przyjrzyj się bliżej zaletom jednodniowego postu.

Przygotowanie do głodówki

Istnieją rozmaite warianty tzw. cateringów pudełkowych. Jeżeli chodzi o ofertę Tytka Fit –  catering dietetyczny, masz pełną kontrolę nad komponowaniem swojej diety. Ogromną zaletą pozostaje szczegółowa konfiguracja menu. Nie tylko pod względem rodzaju diety, kaloryczności i ilości posiłków, ale również wyboru konkretnych dni. 

Ten ostatni aspekt sprawia, że możesz zamówić dietę na dokładnie tyle dni w tygodniu, ile tylko zechcesz. Jeśli zatem jednodniowy post jest dla Ciebie idealnym sposobem na dodatkowe podkręcenie metabolizmu, oczyszczenie i odbudowanie niektórych zachwianych funkcji w organizmie, możesz śmiało powziąć decyzję o wcześniejszym skorzystaniu z cateringu dietetycznego.

Wielu dietetyków twierdzi, że zanim poważnie pomyślisz o głodówce, nawet jednodniowej, należy się do niej odpowiednio przygotować. I tak, na tydzień przed głodówką warto zrezygnować z niezdrowych tłustych posiłków, żywności wysokoprzetworzonej, cukru oraz alkoholu. Wskazana jest natomiast dieta lekka, doskonale zbilansowana, uboga w sól i pełna błonnika.

Doskonale sprawdzą się tu dania bogate w warzywa, owoce o niewysokim indeksie glikemicznym, a także chudy nabiał i grube kasze. Miejsce napojów gazowanych i słodzonych soków powinna zająć woda mineralna, a także napary ziołowe. Po zakończeniu takiego okresu przygotowawczego można śmiało rozpocząć jednodniową głodówkę. Wszystko to sprawia, że głodówka 36 godzin i catering dietetyczny to doskonałe połącznie!

Najpopularniejsza głodówka: 36 godzin i catering

Wśród wszelkiego rodzaju postów ten 36-godzinny święci obecnie największe triumfy. Dlaczego? Ponieważ jest mało wymagający, nie wpływa negatywnie na psychikę, a podczas jego trwania bardzo łatwo jest przezwyciężyć głód. Poprawnie przeprowadzona głodówka powinna rozpocząć się po kolacji i potrwać przez noc, dzień i kolejną noc, aby ostatecznie zakończyć się śniadaniem. Już dzięki takiemu krótkiemu postowi organizm rozpocznie „generalne porządki”. Będą one skutkować regulacją układu trawiennego i odpornościowego, utratą wagi, a także wydaleniem tzw. złogowego białka. 

Twoje ciało oczyści się z toksyn, a cały ustrój zacznie pracować na najwyższych obrotach. Jeśli pojawią się bóle głowy i uczucie ciężkości, to paradoksalnie bardzo dobry znak. Oznacza to, że zatrucie organizmu wynikające z wszelkich grzechów żywieniowych zostaje aktualnie „przerabiane”.

Po upływie 36 godzin od kolacji można śmiało zjeść śniadanie – nie chodzi jednak o ciężki, wysokokaloryczny posiłek czy jedzenie, które ma „nadrobić” stracone kalorie. I tutaj również warto można skorzystać z oferty, jaką ma dla Ciebie catering dietetyczny w Poznaniu. Dzięki niemu pierwszy posiłek po poście będzie lekki, smaczny i skomponowany z najlepszych składników. 

Życzymy przyjemnej głodówki!