Blog

Dlaczego warto jeść strączki?

Catering Dietetyczny Poznań Tytka Fit - Dlaczego warto jeść strączki?

Dla wielu osób wigilijna kapusta z grochem jest jedną z nielicznych okazji do zjedzenia strączków. A szkoda! Nasiona roślin strączkowych to skarbnica wartości odżywczych i składników mineralnych. Co się w nich kryje i dlaczego warto je jeść? O tym opowiada ten artykuł.

Co kryją w sobie strączki?

Do popularnych roślin strączkowych zalicza się fasolę (i jej różne odmiany), groch, bób, soję, soczewicę, ciecierzycę. Zawierają one przede wszystkim spore ilości roślinnego białka i błonnika pokarmowego. Dostarczają także węglowodanów złożonych, składników mineralnych takich jak żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas, a także witamin – przede wszystkim tych z grupy B, odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Właściwości prozdrowotne nasion roślin strączkowych

Ze składem strączków związane są ich wyjątkowe właściwości. Regularnie spożywane ułatwiają utrzymanie prawidłowej masy ciała, sprzyjają trzymaniu w ryzach poziomy glukozy oraz cholesterolu. Znajdują swoje miejsce w menu służącym profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego, a także mogą obniżać ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów.

Jak wprowadzać strączki do diety?

Strączki bywają kłopotliwe, ponieważ organizm po prostu nie jest przyzwyczajony do ich spożywania. Zwykle bywają także źle przygotowane, przez co gorzej je tolerujemy. Warto zacząć do tych bardziej lekkostrawnych nasion roślin strączkowych, np. soczewicy czerwonej, która na dodatek szybko się przygotowuje. Większość ze strączków należy porządnie wymoczyć (nawet kilkanaście godzin). Warto gotować je z dodatkiem ziół, a także w pierwszej fazie gotowania bez przykrywki. W ten sposób szybko pozbędziesz się lotnych substancji, które są odpowiedzialne za problemy z gazami czy wzdęciami.

Menu wege w cateringu dietetycznym w Poznaniu

Czy stawiając na dietę pudełkową jest szansa na to, by skorzystać z tych wszystkich prozdrowotnych właściwości strączków? W nasiona roślin strączkowych szczególnie obfituje menu diet roślinnych, w których stanowią one główne źródło białka. W jadłospisie Tytkafit – cateringu dietetycznego w Poznaniu – znajdziesz różne rodzaje strączków, a także produktów na ich bazie, takich jak bobowina czy roślinne mielone.

A co jeśli jesz mięso, nie chcesz z niego rezygnować, a jednak jeść częściej strączki? Żaden problem – skorzystaj ze standardowych diet uwzględniających w menu mięso. Menu naszego cateringu dietetycznego w Poznaniu jest tak układane i bilansowane, by również w innych rodzajach diet niż dieta wege, pojawiały się nasiona roślin strączkowych.

Dodaj komentarz