Dieta wzmacniająca organizm jest kluczowa dla utrzymania zdrowia i wzmocnienia układu odpornościowego. W momencie, kiedy zaczyna się sezon jesienny, staje się to szczególnie ważne! Przeziębienia i grypa to przecież nic miłego. Wraz z dietetykami TytkaFIT catering dietetyczny w Poznaniu przyglądamy się z bliska menu, które ma skutecznie wspierać odporność. Poniżej przemycamy zatem opis kilku naczelnych zasad i składników, które warto uwzględnić w diecie, aby wzmocnić organizm.
Co włączyć do diety jesienią?
Dieta wzmacniająca organizm, czyli tzw. dieta sezonu przeziębień, powinna skupiać się na wzmocnieniu układu odpornościowego i zapobieganiu infekcjom. W roli głównej występuje tu oczywiście niezastąpiona witamina C. To, że będziesz jeść produkty bogate w witaminę C, pomoże Ci we wzmocnieniu odporności i zmniejszy ryzyko infekcji. Postaw zatem na pomarańcze, cytryny, kiwi, truskawki, szpinak i paprykę czerwoną. Niektórzy są zdziwieni, ale właśnie to te ostatnie warzywa zawierają ogrom witaminy C! Oprócz tego: czosnek i cebula. Znajdziesz w nich związki przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Dodawaj je zatem do potraw na surowo lub gotuj z nimi.
Jeśli tłuszcze, to tylko zdrowe. Składniki zawarte w awokado, oliwie z oliwek i orzechach, pomogą w odbudowie błon komórkowych i wspieraniu układu odpornościowego. Sięgaj także po produkty fermentowane. Jogurt naturalny, kefir i kiszone warzywa dostarczają probiotyków, które wesprą Cię w utrzymaniu zdrowej mikroflory jelitowej i wspierają układ odpornościowy. Korzystaj także z przypraw, które nie tylko nadają tzw. jesienne smaki, ale także mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Jest to m.in. cynamon, gałka muszkatołowa, goździki i imbir. Dodaj je do ciast, napojów i dań.
Dieta wzmacniająca organizm – jesienne przepisy TytkaFIT!
TytkaFIT catering dietetyczny w Poznaniu dba nie tylko o Twoje zdrowie, ale i smak potraw. I tak, staramy się maksymalnie urozmaicać dietę i dopasowywać ją do aktualnego sezonu. I tak, dynia jest jednym z naszych ulubionych produktów jesieni. Przygotowujemy z niej zupy, puree, placki, używamy jej jako składnika w sałatkach i dań pieczonych. Pamiętamy, że dynia jest bogata w witaminę A, błonnik i przeciwutleniacze. Oprócz tego preferujemy tzw. dania jednogarnkowe: W chłodniejszych miesiącach jesiennych są idealnym wyborem. Przygotowujemy domowe zupy na bazie warzyw, rosołki, gulasze oraz potrawy zapiekane. Dodajemy różne warzywa i białko, takie jak kurczak lub soczewica – wszystko, aby dostarczyć Wam energii i zdrowego białka.
Warto przy tym wspomnieć, że kluczem do zdrowej diety jesiennej jest zrównoważone spożywanie różnorodnych składników odżywczych i dostosowanie diety do własnych preferencji i potrzeb. A z nami takie zadanie to pestka!