Blog

Czy na diecie odchudzającej można jeść makaron i chleb?

Dieta odchudzająca Catering Dietetyczny TytkaFit Lubin

Dieta odchudzająca. Jednym z popularnych stwierdzeń, które pada z ust osób próbujących przejść na dietę odchudzającą, jest deklaracja odrzucenia pieczywa i makaronu. Produkty te uchodzą za tuczące i utrudniające proces zrzucania kilogramów. Czy jednak tak jest naprawdę? 

Mit tuczących węglowodanów 

Węglowodany to jeden z makroskładników, który dostarcza energii. Sam w sobie nie spowoduje tycia. Przyczyną nadmiarowych kilogramów jest nadmiar kalorii, które niewykorzystane przez organizm, zostają odłożone w postaci tkanki tłuszczowej. Kalorie te mogą pochodzić z różnych źródeł, dlatego obwinianie makaronu czy chleba za nadwagę i otyłość jest zdecydowanie błędem. Tuczy nadmiar, nie zaś jeden konkretny produkt czy makroskładnik. 

Produkty zbożowe w cateringu dietetycznym 

W Lubinie, jak i innych miastach obsługiwanych przez nasz catering, w codziennym menu dostarczanym do klientów znajdują się różnego typu produkty zbożowe, w tym pieczywo oraz makarony. Są to przede wszystkim przetwory wieloziarniste i pełnoziarniste, o wyższej wartości odżywczej. 

Produkty zbożowe są nie tylko świetnym źródłem energii, ale także błonnika pokarmowego, niezbędnego do zachowania prawidłowego rytmu wypróżnień. Oraz odpowiedzialnego za zwiększenie sytości po posiłku. Dostarczają również sporej ilości witamin i składników mineralnych, m.in. witamin z grupy B, cynku, magnezu, żelaza, selenu, kwasu foliowego, wapnia. 

Dieta odchudzająca, jakie potrawy na bazie zbóż znajdziesz w menu? Pełnoziarnista tarta śródziemnomorska, bułka z caprese i bazyliowym pesto, świderki z dynią i suszoną śliwką, makaron z buraczanym pesto, brokułem, szpinakiem i fetą, pizzowe muffinki . To tylko kilka z naszych smacznych propozycji. Na diecie odchudzającej nie trzeba jeść wyłącznie sałatek, aby móc uzyskiwać satysfakcjonujące rezultaty.

Zbilansowana dieta odchudzająca

W naszym cateringu dietetycznym w Lubinie dbamy o odpowiednie zbilansowanie jadłospisu. Z tego powodu w standardowych wariantach diet węglowodany stanowią ok. 40-50% całościowej energii  diety, co odpowiada rekomendacjom żywienia dla populacji. 

Źródłem węglowodanów w menu są przede wszystkim rozmaite kasze, ryże, pieczywo, makarony, płatki, ziemniaki (w tym te słodkie), owoce oraz warzywa. Dbamy o różnorodność, dlatego na pewno każdy znajdzie w tym jadłospisie coś dla siebie. 

A jeśli wolisz mieć większą kontrolę nad posiłkami pojawiającymi się w Twoim menu. Możesz zamówić nasz catering dietetyczny w Lubinie w wersji umożliwiającej samodzielne dobranie dań składających się na Twój zestaw. 

Dodaj komentarz