Blog

Dieta francuska – dlaczego Francuzki nie tyją?

Dieta francuska – czy wiedziałeś, że taki typ diety istnieje? Jak się okazuje, owszem! Jest to wprawdzie jadłospis, który swój szczyt popularności osiągnął na przełomie lat 70. i 80., jednak niektórzy wciąż wcielają go w życie. Bywa, że dietę francuską nazywa się również dietą paryską. Jaka jest jej specyfika? Catering dietetyczny TytkaFIT w Poznaniu postanowił przyjrzeć się temu bliżej. Zapraszamy na krótki rekonesans menu wprost ze stolicy mody i szyku!

Dieta francuska – na czym polega?

Jak pokazują badania, Francja ma jeden z najniższych poziomów otyłości w Europie. Ale zaraz, jak to możliwe, skoro to urokliwe państwo położone nad Sekwaną kojarzy się z czekoladowymi crossaintami, naleśnikami crepes i pełnotłustymi serami? Otóż jadłospis, jakiego w większości trzymają się współczesne Francuzki nijak ma się do utartych schematów!

Oczywiście, podczas porannego posiłku może pojawić się croissant lub bagietka, jednak koniecznie w towarzystwie zdrowego nabiału, warzyw lub owoców. Co więcej, Francuzki starają się jeść mało i często. Dieta francuska kładzie także nacisk na jakość produktów spożywczych. Francuzi przecież słyną z tego, że cenią świeże, lokalne, sezonowe składniki. W diecie francuskiej ludzie są zachęcani do jedzenia różnorodnych potraw, w tym sera, wina, chleba i innych ulubionych smakołyków, ale z umiarem. Oprócz tego jedzenie postrzega się jako okazję do relaksu, spożywa z uwagą na doznania – nie w pośpiechu.

Dania diety francuskiej

Catering dietetyczny TytkaFIT w Poznaniu kładzie ogromny nacisk na różnorodność. Staramy się Wam dostarczać smaki z całego świata. Również z Francji! W naszych dietach spotkacie zatem rogaliki, tarty, zupy rybne czy sałatkę nicejską. Bardzo lubimy przyrządzać dla Was także zupę cebulową w dietetycznej wersji. Jak ją przyrządzić? Zdradzamy poniżej!

Francuska zupa cebulowa, znana jako “Soupe à l’oignon”, to klasyczna i aromatyczna potrawa kuchni francuskiej. Jest to gęsta i treściwa zupa przygotowana z cebuli, bulionu, pieczywa i zazwyczaj serem gratiné (często jest to ser gruyère) na wierzchu. Oto przepis na tradycyjną francuską zupę cebulową:

Składniki:

  • 4 duże cebule, pokrojone w cienkie plastry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka mąki pełnoziarnistej
  • 8-10 szklanek bulionu wołowego (lub roślinnego, jeśli wolisz)
  • 1 kromka ciemnej bagietki na porcję
  • Ser typu FIT, starty na wierzch
  • Sól i pieprz do smaku

Instrukcje:

  1. W dużym garnku rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojone cebule i smaż je na małym ogniu przez około 30-40 minut, aż zmiękną i lekko się zrumienią. W miarę potrzeby mieszaj, aby uniknąć przypalania.
  2. Posyp cebule mąką i gotuj jeszcze przez kilka minut, mieszając, aby dokładnie rozprowadzić mąkę.
  3. Stopniowo dodawaj bulion wołowy, mieszając cały czas, aż uzyskasz pożądaną konsystencję zupy. Może to zająć 20-30 minut.
  4. Dopraw zupę solą i pieprzem według własnego gustu.
  5. W międzyczasie przygotuj grzanki: kromki bagietki opiecz w piekarniku lub na patelni na złoty kolor.
  6. Przed podaniem zupy, posyp ją startym serem typu FIT.
  7. Włóż zupę do piekarnika nagrzanego do 200°C (390°F) i piecz przez kilka minut lub aż ser się roztopi i zezłoci.
  8. Podawaj gorącą zupę cebulową, ciesząc się jej bogatym smakiem i chrupiącym serem na wierzchu.

Ta “odchudzona” zupa jest doskonała na chłodne dni i jest doskonałym przykładem klasycznej francuskiej kuchni.