Blog

Dieta cukiniowa – oczyść organizm w jeden dzień!

Cóż, sezon letnio-jesienny w pełni, zatem cukinia ponownie święci triumfy w naszym menu! TytkaFIT catering we Wrocławiu to bowiem niezwykła dietetyczna przestrzeń, w której stale podążamy za sezonowymi pysznościami. Tym razem pod naszą lupę trafił kabaczek, czyli odmiana dyni zwyczajnej. Jakie korzyści może przynieść jednodniowa dieta cukiniowa? A może warto wcielić cukinię do menu na stałe? O tym rozpisujemy się poniżej.

Jednodniowa dieta cukiniowa

Czy wiedziałeś, że w 100g cukinii znajduje się jedynie 17 kalorii? Nic więc dziwnego, że dietetycy bardzo często i chętnie wcielają ją do zdrowego, redukcyjnego jadłospisu. Oprócz tego kabaczek zawiera wiele błonnika, dzięki czemu możesz odczuwać sytość przez dłuższy czas. Błonnik to także tzw. nośnik dobrych bakterii, przez co Twój organizm potrafi szybko pozbyć się toksyn. Ma też małą zawartość cukrów prostych. Ciekawi również fakt, że zawarta w warzywie witamina A zdecydowanie sprzyja utlenianiu lipidów, czyli tłuszczów. A co za tym idzie, metabolizm z powodzeniem przyspiesza!

Jednodniowa dieta cukiniowa może być zatem świetnym pomysłem na oczyszczenie organizmu i podkręcenie spalania tkanki tłuszczowej. Jak jednak ułożyć takie menu? Podpowiadamy!

Śniadanie: Dietetyczna zupa krem. 30 dag cukinii i 2 cebule pokrój na niewielkie kawałki i duś z wodą do miękkości. Kolejno zmiksuj całość i dopraw solą, pieprzem i świeżymi ziołami.

Obiad: Cukiniowe leczo. 30 dag cukinii, 1 cebulę i 2 ząbki czosnku pokrój i podduś w niewielkiej ilości wody. Dodaj pokrojonego pomidora i gotuj do miękkości. Dopraw wedle uznania.

Kolacja: Carpaccio z cukinii? Czemu nie! Cukinię pokrój w cienkie plastry.  Z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu zrób sos i polej nim cukinię. Całość posyp koperkiem i wstaw do lodówki na 20 minut. Danie możesz posypać chudym serem feta.

Nasze FIT przepisy

Cukinia to wszechstronne warzywo, które można wykorzystać w wielu różnych potrawach. Jest lekko słodka, delikatna w smaku i ma miękką konsystencję, co sprawia, że nadaje się do gotowania, smażenia, pieczenia i grillowania. W naszym menu TytkaFIT catering dietetyczny we Wrocławiu również możesz ją spotkać w wielu odsłonach. Zwłaszcza teraz, kiedy sezon cukiniowy kwitnie! 

Proponujemy m.in. ratatouille, czyli tradycyjne danie kuchni prowansalskiej, w którym cukinia jest głównym ze składników. Cukinia, bakłażan, papryka, pomidory i zioła są duszone razem, tworząc aromatyczny gulasz warzywny. Doskonała przekąska to także placki z cukinii. Przygotowujemy je mieszając startą cukinię z jajkami, mąką, cebulą, solą i pieprzem, aby następnie smażyć je na złoty kolor na patelni. Deser z cukinii? Nie ma problemu! Cukiniowy pudding to zdrowa i smaczna alternatywa dla tradycyjnych wersji. Cukinia nadaje mu kremową konsystencję, a także dostarcza dodatkowej porcji warzyw.