Dieta carnivore zyskuje na popularności. Głównym założeniem diety karniwore jest rezygnacja z produktów roślinnych oraz spożywanie wyłącznie produktów pochodzenia zwierzęcego : mięsa, tłuszczu, nabiału i jajek. Jest to zbliżony model żywieniowy do takich diet jak dieta ketogeniczna, niskoweglowodanowa oraz dieta paleo. W dalszej treści artykułu dowiesz się na czym polega dieta karniwore oraz jakie są jej zalety oraz wady.
Spis treści:
- Dieta karniwora (Carnivore Diet) – czym jest i skąd pochodzi?
- Główne zasady diety carnivore
- Produkty zakazane w diecie carnivore
- Potencjalne korzyści stosowania diety carnivore
- Wady i możliwe skutki uboczne diety carnivore
- Czy dieta karniwora wspomaga redukcję masy ciała?
- Alternatywy dla diety carnivore
Dieta karniwora czyli carnivore diet – czym jest i skąd pochodzi?
Dieta karniwora ( z ang. The carnivore diet) , inaczej „dieta mięsożercy”, której autorem jest ortopeda i sportowiec Shawn Baker jest dietą ekstremalną, polegającym na całkowitym wyeliminowaniu z jadłospisu produktów roślinnych, pozostawiając w menu produkty pochodzenia zwierzęcego takie jak mięso, jajka, nabiał. Według samego autora dieta mięsożerna przyczynia się do zmniejszenia ryzyka występowania cukrzycy, zmniejszenia stanów zapalnych, złagodzenia objawów ze strony układu pokarmowego oraz wspomaga leczenie depresji.
Dieta carnivore jest bardziej restrykcyjną dietą ketogeniczną. Z menu zostają całkowicie wyeliminowane źródła węglowodanów, warzyw oraz owoców. Głównym założeniem diety jest spożywanie mięsa oraz produktów pochodzenia zwierzęcego. Ten sposób żywienia narzuca wiele ograniczeń, co doprowadza do licznych dyskusji co do słuszności nowego sposobu żywienia.
Główne zasady diety carnivore
Chodź dieta mięsożercy jest dietą restrykcyjną, zwolennicy tego sposobu żywienia, zapewniają, że można komponować smaczne dania, dbając o różnorodność menu. Główną zasadą diety carnivore jest spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego, głównie mięsa np. kurczaka, indyka, wołowiny, jagnięciny itp. Zalecane jest również spożywanie ryb takich jak łosoś, sardynki, tuńczyk, halibut itp. oraz innych owoców morza typu krewetki, małże, kraby. Dozwolone jest spożywanie jajek oraz wysokotłuszczowego nabiału, jednak zaleca się unikanie produktów z wysoką ilością laktozy, ze względu na dużą koncentrację cukrów prostych. Punktem spornym w diecie karnivora są produkty mleczne takie jak mleko, kefir czy jogurty.
Niektórzy włączają je do diety, jednak ze względy na wysoką zawartość laktozy, według twórcy diety powinny być wykluczone. Polecany nabiał to śmietana oraz sery twarde. W diecie mięsożercy dozwolone są tłuszcze pochodzenia zwierzęcego np. masło, smalec oraz bulion z kości i przetwory mięsne. Te ostatnie powinny być spożywane w ograniczonych ilościach ze względu na wysoki stopień przetworzenia. Posiłki powinny być spożywane w momencie czucia głodu. Zakończenie spożywania posiłku powinno nastąpić w momencie odczuwania sytości.
Produkty zakazane
W diecie carnivore wyklucza się wszystkie źródła węglowodanów. Należy unikać zarówno warzyw i owoców, jaki i strączków. Do grupy zakazanych produktów należą również grzyby, produkty zbożowe, kasze, makarony, nasiona typu pestki oraz oleje roślinne np. olej rzepakowy, słonecznikowy, oliwa z oliwek, olej lniany itp. Zdecydowanie należy wykluczyć słodycze, słodziki, słodkie syropy i miód. Podczas trwania diety należy wykluczyć kawę, herbatę oraz soki warzywne i owocowe. Należy zaznaczyć, że wykluczając wszystkie źródła węglowodanów, wykluczamy wiele składników mineralnych oraz witamin.
Potencjalne korzyści diety carnivore
Zwolennicy mięsnego sposobu żywienia podkreślają korzyści płynące z eliminacji produktów roślinnych, ze względu na licznie występujące w nich alergeny. Wybierając dietę carnivore, eliminujemy gluten oraz większość cukrów prostych. Co ułatwia kontrolowanie poziomu glukozy oraz działa zapobiegawczo w stosunku do cukrzycy. Zaznaczany jest również, korzystny wpływ ograniczenia produktów roślinnych a co za tym idzie błonnika. Co może przyczyniać się do zmniejszenia problemów trawiennych. Osoby na diecie carnivore jako jej zaletę, podają prostotę diety. Dzięki jasno sprecyzowanym, dozwolonym produktom unikamy problemów z ryzykiem zjedzenia zakazanych produktów. Dieta bogata w białko i tłuszcze sprzyja uczuciu sytości, dzięki czemu nie podjadamy między posiłkami oraz spożywamy mniejszą ilość pożywienia.
Wady i potencjalne skutki uboczne diety carnivore
Liczne eliminacje, które są stosowane na diecie mięsnej, wywołują kontrowersje. Głównym ryzykiem jest możliwy niedobór witamin i substancji mineralnych, wynikający z wykluczenia wszystkich produktów roślinnych. Między innymi ograniczenie w diecie produktów zawierających błonnik, który jest kluczowy w prawidłowej pracy przewodu pokarmowego, może prowadzić do rozregulowania rytmu wypróżnień. Niska podaż błonnika pokarmowego, może być przyczyną zwiększenia ryzyka zachorowań na raka jelita grubego. Zasady diety carnivore nie są zgodne z aktualnymi zaleceniami zdrowego żywienia. Menu bogate w tłuszcze zwierzęce i czerwone mięso, jest powiązane z wyższym ryzykiem chorób układów s
ercowo-naczyniowych np. miażdżycy. Utrata kilogramów, spowodowana przejściem na dietę carnivore spowodowana jest głównie utratą wody, przyczynia się to do efektu jo-jo, występującego po powrocie do tradycyjnego modelu żywienia. Należy również zaznaczyć, że dieta carnivora nie jest dokładnie zbadana. Niestety nie znamy pełnych konsekwencji ze stosowania przedstawionego modelu żywienia. Podczas trwania diety należy regularnie kontrolować stan zdrowia a rozpoczęcie diety najlepiej skonsultować z lekarzem lub dietetykiem.
Czy dieta karniwora wspomogą redukcję masy ciała?
Dieta carivore, dzięki spożywaniu wysokiej zawartości białka oraz tłuszczu, przy jednoczesnym ograniczeniu węglowodanów, ułatwia redukcję masy ciała, jednak jest to krótkotrwały efekt. Węglowodany są przekształcane w glikogen i magazynowane między innymi w mięśniach. Każdy gram glikogenu wiąże ok 3g wody, pozbywając się dostępu do węglowodanów, pozbywamy się zmagazynowanej wody. Wiąże się to ze zgubnym efektem utraty wagi. Model żywienia opierający się na diecie mięsnej, sprawia, ze dłużej odczuwamy sytość, co naturalnie sprowadza się do zmniejszenia spożywanych kalorii. Pamiętajmy, że za utratę nadprogramowych kilogramów odpowiada deficyt kaloryczny, który możemy uzyskać na dowolnej diecie. Deficyt kaloryczny uzyskasz, dzięki spalaniu więcej ilości kalorii niż spożywasz.
Alternatywy diety carnivore
Jeśli nie jesteś zdecydowany na liczne wykluczenia obejmujące dietę carnivora, alternatywą może się okazać dieta ketogeniczna, która nie wyklucza warzyw i owoców. Zachęcamy jednak do diety zgodnej z aktualnymi zaleceniami żywieniowymi, obejmującej wszystkie grupy makroskładników: białko, tłuszcze oraz węglowodany. Podstawą zdrowego żywienia jest różnorodność oraz odpowiednie, indywidualne dobranie diety.