Blog

Dieta bez laktozy – co można jeść?

Dieta bez laktozy to nic innego, jak dieta eliminacyjna polegająca na całkowitym lub częściowym wykluczeniu produktów mlecznych. Najczęstszymi problemami, jakie wiążą się ze spożywaniem laktozy są wzdęcia, bóle brzucha, a nawet biegunka. Catering dietetyczny TytkaFIT w Lesznie postanowił wprowadzić do swojej oferty dietę pudełkową z obniżoną zawartością laktozy i glutenu. Jeśli masz zatem tego rodzaju problemy pokarmowe, zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą!

Dieta bez laktozy – dlaczego laktoza szkodzi?

Laktoza to disacharyd, czyli rodzaj cukru, składający się z dwóch cząsteczek cukru prostego: glukozy i galaktozy. Jest to naturalnie występujący cukier w mleku ssaków, w tym również w mleku ludzkim. Człowiek trawi laktozę dzięki obecności enzymu laktazy, który rozkłada ją na dwie wspomniane wcześniej cząsteczki. Osoby z nietolerancją laktozy mają problemy z trawieniem tego cukru ze względu na niewystarczającą produkcję enzymu laktazy. Dlatego też dla nich zalecana jest dieta bez laktozy lub ograniczanie spożycia produktów mlecznych.

Kiedy możesz podejrzewać, że nie tolerujesz laktozy?

  1. Bóle brzucha: Spożycie laktozy może powodować bóle brzucha związane z fermentacją laktozy w jelitach. To zjawisko prowadzi do wzdęć, dyskomfortu i ogólnego uczucia niestrawności.
  2. Wzdęcia: Fermentacja laktozy przez bakterie w jelitach może prowadzić do wytwarzania gazów.
  3. Biegunka: Nietrawiona laktoza przemieszcza się do jelita grubego, gdzie może przyciągać wodę i prowadzić do biegunki.
  4. Nudności: Niektóre osoby z nietolerancją laktozy mogą doświadczać nudności po spożyciu produktów zawierających laktozę.
  5. Odbijanie się: Laktoza może powodować nadmierne odbijanie się u osób z nietolerancją.

W jaki sposób jeść, aby uniknąć niestrawności?

Nasza dieta o niskiej zawartości glutenu i laktozy została stworzona z myślą o osobach chcących ograniczyć spożycie tych składników odżywczych na co dzień. Bazujemy zatem na bezglutenowych produktach (np. makarony) i bez laktozy (np. nabiał krowi pozbawiony laktozy) lub posiadających śladowe ilości glutenu. Staramy się także korzystać z bezglutenowych produktów zbożowych czy napojów roślinnych. W naszym cateringu dietetycznym znajdziesz wszystko, co najlepsze dla Twojego zdrowia i samopoczucia: kolorowe warzywa, słodkie owoce, orzechy i nasiona.