Blog

Czy ryż jest dobry na odchudzanie?

Bogaty w witaminy, doskonały jeśli chodzi o źródło błonnika i pełen przeciwutleniaczy. Taki właśnie jest ryż! W menu TytkaFIT znajdziesz go w rozmaitych wariantach. Nic w tym jednak dziwnego — starannie dobieramy produkty, dbając nie tylko o ich świetny smak, ale także o wartości odżywcze. Jeśli zatem jeszcze zastanawiasz się czy ryż jest dobry na odchudzanie, odpowiadamy: zdecydowanie tak! A o jego walorach dokładniej rozpisujemy się poniżej.

Ryż na odchudzanie? Jak najbardziej!

Biały ryż zawiera solidne pokłady potasu, cynku i żelaza. Oprócz tego może się pochwalić zawartością witamin z grupy B — B1, B2, PP, B5, B6. Ryż reguluje także poziom cukru we krwi i obniża poziom cholesterolu, przez co ma zbawienny wpływ na ludzkie serce. Dietetycy podkreślają również, że spożywanie ryżu doskonale wzmacnia odporność oraz skutecznie redukuje poziom histaminy. Włączenie go do diety jest zatem wskazane dla wszystkich, którzy mają problem z utrzymaniem tego związku z grupy amin biogennych na odpowiednim poziomie. 

Odpowiadając jednak na pytanie: czy ryż jest dobry na odchudzanie, odpowiadamy: jak najbardziej, ponieważ jest lekkostrawny, niskokaloryczny i jednocześnie syci na długo. Oprócz ryżu białego, warto również sięgać po ryż brązowy. Taka odmiana zawiera wiele kwasu fitynowego, który skutecznie usuwa toksyny z organizmu. W brązowej odmianie ryżu można również znaleźć pokłady witamin, białka i minerałów.

Jak najlepiej przygotowywać ryż?

Biały ryż pozostaje doskonałą alternatywą dla ziemniaków, kasz czy makaronów. Warto przemycać go do jadłospisu zarówno w formie dań wytrawnych, jak i słodkich. Catering TytkaFIT we Wrocławiu dysponuje niezwykle bogatym menu, w którym znajdziesz ryż w rozmaitych smakowych fuzjach. Jednym z ulubionych dań naszych klientów jest m.in. aromatyczne curry z kurczakiem, ryżowe zapiekanki, czy ryż gotowany na mleczku kokosym na słodko z dodatkiem owoców sezonowych.

Warto podkreślić, że ryż jest produktem bezglutenowym. Dlatego więc nic nie stoi na przeszkodzie, aby jadły go także osoby uczulone na gluten. W naszej specjalnej lecie Gluten+Lactose Less znajdziesz wiele pysznych dań w których zdrowe ryżowe wariacje grają pierwsze skrzypce!