Przyspieszają metabolizm, fantastycznie rozgrzewają w jesienne dni i znakomicie podkręcają smak potraw. Przyprawy, bo o nich mowa, to prawdziwe królowe kuchni! Jeśli nadal zastanawiasz się, jakie przyprawy odchudzają i które z nich warto wcielić w dietę redukcyjną, przychodzimy z wachlarzem podpowiedzi. TytkaFIT catering we Wrocławiu doskonale zna się na kompasie kulinarnym.
Przyprawy odchudzają – prawda czy fałsz?
Jeżeli chodzi o dodawanie przypraw do potraw — oczywiście, to dodatki, które same w sobie nie mają mocy odchudzającej. Nikt jeszcze przecież nie schudł od łyżeczki kurkumy czy cynamonu. Jednak jeśli odpowiednio doprawiać nimi dania, potrafią zdziałać prawdziwe cuda. Przyprawy bowiem mogą skutecznie wpłynąć na funkcjonowanie organizmu. Dzięki nim trawienie pokarmu stanie się łatwiejsze, a metabolizm przyspieszy. Oprócz tego przyprawy są istotne w kontekście poprawy smaku potraw, co może zachęcić do spożywania zdrowszych posiłków oraz zmniejszenia ilości spożywanych kalorii.
Naszym ulubieńcem jest oczywiście kapseicyna. To substancja, która występuje naturalnie w paprykach chili i pieprzu cayenne. Pozostaje odpowiedzialna za ostrość przypraw i może wpływać na procesy metaboliczne organizmu. Potrafi zwiększać tempo przemiany materii poprzez podniesienie temperatury ciała (efekt termogeniczny). To z kolei może prowadzić do wyższego spalania kalorii i pomagać w utracie wagi. Niezwykle korzystne jest również dodawanie do potraw cynamonu. Przyprawa pomaga w stabilizacji poziomu cukru we krwi i zmniejszeniu apetytu. Oprócz tego wskazany jest imbir, który także pomaga w zwiększeniu uczucia sytości.
Szczypta egzotyki
Jeżeli lubujesz się w pikantnych, aromatycznych sosach i pastach, możesz pokusić się o serwowanie ich jako dodatków do potraw. Polecamy takie smakowe fuzje, jak np. Harrissa. To pikantny sos pochodzący z kuchni północnoafrykańskiej, zwłaszcza Tunezji. Jest przygotowywany z czerwonych papryk chili, czosnku, oliwy z oliwek i przypraw, takich jak kumin czy kolendra. Wolisz azjatyckie smaki? Zaszalej z gochujang. Koreańska pasta chili jest używana do przygotowywania sosów i marynat. Zawiera czerwoną paprykę chili, soję i ryż.
My jako catering dietetyczny we Wrocławiu również staramy się przemycać do potraw wyraziste smaki. Dzięki temu nasze dania są nie tylko pyszne, ale także podkręcają metabolizm i dają poczucie sytości na dłużej!