Blog

Buraki na diecie? Samo zdrowie!

Jak zdradzają dietetycy TytkaFIT, buraki są szczególnie polecane osobom, które pragną stracić na wadze kilka kilogramów. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że jest to warzywo sycące i jednocześnie niskokaloryczne! Bo choć zawiera jedynie 33 kcal na 100 gramów, może pochwalić się znaczną ilością błonnika. Ten z kolei syci i zapobiega nieoczekiwanemu wzrostowi glukozy we krwi. Jakie jeszcze zalety mają buraki na diecie niskokalorycznej? Przykłady przedstawiamy poniżej. 

Buraki na diecie — dlaczego warto je jeść?

Błonnik zawarty w burakach fantastycznie reguluje pracę jelit, przyspiesza przemianę materii i przyczynia się do usunięcia szkodliwych substancji z organizmu. Jak wiadomo organem, który musi szczególnie radzić sobie z toksynami jest wątroba. A to właśnie betaina, którą możesz znaleźć w burakach pomaga w neutralizowaniu metali ciężkich z organizmu. 

Nie bez znaczenia pozostaje także duża zawartość potasu, jaki reguluje gospodarkę wodna organizmu oraz pektyny, wspomagające przewód pokarmowy. Oprócz tego błonnik buraczany ma właściwości poprawiające pracę jelit, dlatego jeśli walczysz z zaparciami, wiedz, że buraki na diecie zdecydowanie Ci w tym pomogą! Ważne jest również to, że oprócz oczyszczania organizmu buraki przyczyniają się do redukcji tłuszczu i rozbudowy masy mięśniowej.

Przepisy z burakiem w roli głównej

TytkaFIT, czyli catering dietetyczny we Wrocławiu do swojego menu zawsze wciela dania, które będą nie tylko pyszne, ale również sycące i zdrowe. Jeśli wiemy, że konkretne warzywo jest absolutną witaminową bombą, a co więcej, może pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów, proponujemy dietetyczną wariację na jego temat. Buraki na diecie powinny być podawane przede wszystkim na surowo — wówczas mają najniższy indeks glikemiczny, wynoszący około 30 IG.

Serwujemy je zatem w różnych wersjach — jako soki, chłodniki czy przystawki. Doskonałym pomysłem jest np. połączenie świeżego buraka z jabłkiem i podania jako surówki. Można także „zaszaleć” i zaproponować buraczaną sałatkę. Wystarczy, umyć buraki, pokroić je w słupki lub plasterki i skropić dobrą oliwą z oliwek. Oprócz tego czekają: barszcz ukraiński, a nawet ciasta i racuchy przygotowywane na bazie buraków. Koniecznie wypróbuj nasze niepowtarzalne przepisy!