Jak zdradzają dietetycy TytkaFIT, buraki są szczególnie polecane osobom, które pragną stracić na wadze kilka kilogramów. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że jest to warzywo sycące i jednocześnie niskokaloryczne! Bo choć zawiera jedynie 33 kcal na 100 gramów, może pochwalić się znaczną ilością błonnika. Ten z kolei syci i zapobiega nieoczekiwanemu wzrostowi glukozy we krwi. Jakie jeszcze zalety mają buraki na diecie niskokalorycznej? Przykłady przedstawiamy poniżej.
Buraki na diecie — dlaczego warto je jeść?
Błonnik zawarty w burakach fantastycznie reguluje pracę jelit, przyspiesza przemianę materii i przyczynia się do usunięcia szkodliwych substancji z organizmu. Jak wiadomo organem, który musi szczególnie radzić sobie z toksynami jest wątroba. A to właśnie betaina, którą możesz znaleźć w burakach pomaga w neutralizowaniu metali ciężkich z organizmu.
Nie bez znaczenia pozostaje także duża zawartość potasu, jaki reguluje gospodarkę wodna organizmu oraz pektyny, wspomagające przewód pokarmowy. Oprócz tego błonnik buraczany ma właściwości poprawiające pracę jelit, dlatego jeśli walczysz z zaparciami, wiedz, że buraki na diecie zdecydowanie Ci w tym pomogą! Ważne jest również to, że oprócz oczyszczania organizmu buraki przyczyniają się do redukcji tłuszczu i rozbudowy masy mięśniowej.
Przepisy z burakiem w roli głównej
TytkaFIT, czyli catering dietetyczny we Wrocławiu do swojego menu zawsze wciela dania, które będą nie tylko pyszne, ale również sycące i zdrowe. Jeśli wiemy, że konkretne warzywo jest absolutną witaminową bombą, a co więcej, może pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów, proponujemy dietetyczną wariację na jego temat. Buraki na diecie powinny być podawane przede wszystkim na surowo — wówczas mają najniższy indeks glikemiczny, wynoszący około 30 IG.
Serwujemy je zatem w różnych wersjach — jako soki, chłodniki czy przystawki. Doskonałym pomysłem jest np. połączenie świeżego buraka z jabłkiem i podania jako surówki. Można także „zaszaleć” i zaproponować buraczaną sałatkę. Wystarczy, umyć buraki, pokroić je w słupki lub plasterki i skropić dobrą oliwą z oliwek. Oprócz tego czekają: barszcz ukraiński, a nawet ciasta i racuchy przygotowywane na bazie buraków. Koniecznie wypróbuj nasze niepowtarzalne przepisy!