Blog

Błonnik pokarmowy – wszystko, co musisz o nim wiedzieć

Catering Dietetyczny Wrocław Tytka Fit - Błonnik pokarmowy

O włóknie pokarmowym – bo tak inaczej nazywamy błonnik pokarmowy – słyszymy bardzo wiele. Dietetycy i lekarze zachęcają nas do jego większego spożycia, mówiąc o jego prozdrowotnych właściwościach. Do czego tak naprawdę go potrzebujemy, gdzie go znaleźć i czy zamawiając catering dietetyczny we Wrocławiu, możesz liczyć na tak zbilansowane menu, by dostarczyć go sobie wystarczająco dużo?

Na co działa błonnik?

Głównym zadaniem włókna pokarmowego jest wspomaganie perystaltyki jelit. Wspomagając przesuwanie mas kałowych, ułatwia wypróżnianie się. Z tego również powodu, czyli skrócenia czasu styku mas kałowych z nabłonkiem jelita, jest również ważnym elementem profilaktyki raka jelita grubego.

Jednak to nie koniec. Powyższy opis dotyczy przede wszystkim błonnika nierozpuszczalnego w wodzie. Natomiast frakcja rozpuszczalna bardzo korzystnie działa na poziom lipidów, a także gospodarkę węglowodanową. W ten sposób jedzenie odpowiednich ilości błonnika jest ważnym elementem chorób układu sercowo-naczyniowego, a także obniżania ryzyka wystąpienia cukrzycy.

W jakich produktach znajdziesz błonnik?

Głównym źródłem błonnika pokarmowego są produkty zbożowe, które zawierają go szczególnie dużo. Z tego również powodu w menu Tytkafit, czyli cateringu dietetycznego we Wrocławiu, znajdziesz rozmaite produkty i przetwory zbożowe. Takie jak pieczywo pełnoziarniste, ciemny ryż, grube kasze, a także ciemne makarony (i nie tylko!).

Cennym źródłem błonnika są także warzywa i owoce, którego najwięcej mają one pod skórką, a także sporo można go znaleźć w miąższu. Z tego powodu zdecydowanie lepszym wyborem pod kątem zawartości błonnika w produkcie, jest wybranie owoców całości lub smoothies. Te ostatnie są popularnym elementem zestawów cateringu dietetycznego we Wrocławiu. Których skład jest dostosowany do wariantu diety i związanych z tym ewentualnych wykluczeń produktowych.

Włókno pokarmowe skrywają także w sobie strączki, o których właściwościach pisaliśmy TUTAJ

Ile błonnika należy spożywać?

Standardowe rekomendacje wskazują na to, że dorośli powinni spożywać co najmniej 25 gramów błonnika pokarmowego dziennie. W związku z tym w naszych zestawach cateringu dietetycznego we Wrocławiu stawiamy na urozmaicone menu pełne warzyw, owoców i produktów pełnoziarnistych. Czyli produktów bogatych źródeł błonnika pokarmowego, aby dostarczać go wraz z jadłospisami wystarczająco dużo.

Ważne: błonnik pokarmowy do odpowiedniego działania potrzebuje środowiska wodnego, więc nie zapominaj o wypijaniu odpowiednich ilości wody.

Dodaj komentarz