Blog

Ananas na odchudzanie – owoc idealny

Ananas na odchudzanie? Czy rzeczywiście ma w sobie taki potencjał? Odpowiadamy – owszem! Oczywiście, włączenie ananasa do diety nie poskutkuje natychmiastową utratą wagi. Pamiętać musisz bowiem przede wszystkim o deficycie kalorycznym. Jednak owoc ten, prócz tego, że jest smaczny, doskonale syci, ma mało kalorii i zawiera bromelainę. Jak działa ten tajemniczo brzmiący enzym? Catering dietetyczny TytkaFIT w Poznaniu, wraz ze swoimi dietetykami, uchyla poniżej rąbka tajemnicy.

Ananas na odchudzanie – sycący i pyszny

Ananas z powodzeniem może być częścią zdrowej diety odchudzającej, ponieważ jest niskokaloryczny i zawiera dużo błonnika. Dzięki temu wspomaga uczucie sytości oraz dostarcza cennych witamin (głównie A i C) i minerałów. Naturalnie, sam ananas nie spowoduje znaczącej utraty wagi. Jak zwykle, kluczem do odchudzania jest utrzymanie odpowiedniej równowagi kalorycznej, czyli spożywanie mniej kalorii niż się spala. Mimo to warto wiedzieć, że bromelaina może pomagać w rozkładaniu białka w organizmie, co jest bardzo ważne dla zdrowego trawienia.

Co więcej, ananas dzięki zawartym w nim składnikom może Ci pomóc w detoksykacji organizmu. Niektórzy zatem decydują się na tzw. detoks anansowy. Taka dieta owocowa zazwyczaj trwa krótki okres, czyli np. jest traktowana jako jednodniowy program detoksykacyjny. Nie jest zalecana oczywiście jako długotrwała dieta odchudzająca ze względu na braki w składnikach odżywczych.

Jak jednak podpowiadają dietetycy wspierający catering dietetyczny TytkaFIT w Poznaniu, ananas wspaniale wpływa na produkcję kolagenu. To wszystko dzięki witaminie C, która pomaga zachować młodość. Oprócz tego wzmacnia odporność, dlatego warto szczególnie spożywać go w okresie jesienno-zimowym.

Ananas – do czego pasuje?

Ananas oczywiście doskonale smakuje saute, jednak można go spożywać w rozmaitych konfiguracjach. Przede wszystkim jest soczystym owocem o słodkim i orzeźwiającym smaku, dlatego chętnie dodajemy go do potraw na tzw. przełamanie smaku. Idealny do deserów, sałatek czy dań inspirowanych kuchnią azjatycką. Przykładowy przepis? Kuczak w sosie teriyaki! Jeśli chcesz, możesz wybrać wersję sosu “fit”. Oto przepis:

  1. Przygotuj kurczaka:
    • Oczyść i umyj filety kurczaka, a następnie osusz je papierowym ręcznikiem. Posól i popieprz kurczaka z obu stron.
  2. Duszenie kurczaka:
    • W dużym naczyniu, na średnim ogniu, uduś kurczaka. Wcześniej możesz spryskać patelnię tłuszczem w spreju, żeby ograniczyć kalorie. Możesz dodać starty świeży imbir lub czosnek, aby dodać smaku.
  3. Dodaj ananasa i sos teriyaki:
    • Po uduszeniu kurczaka, dodaj kawałki ananasa do patelni. Następnie wlej sos teriyaki.
  4. Gotowanie:
    • Duś na małym ogniu przez kilka minut, aż sos teriyaki zgęstnieje, a ananas stanie się miękki.
  5. Podawanie:
    • Podawaj kurczaka z ananasem i sosem teriyaki jako danie główne. Możesz podać go z ugotowanym ryżem lub makaronem wieloziarnistym, a także posypać świeżą kolendrą lub sezamem na wierzchu dla dodatkowej aromatycznej nuty.

Ten przepis jest prosty i szybki do przygotowania, a kurczak z ananasem w sosie teriyaki jest pysznym daniem, które łączy słodycz ananasa z aromatem sosu teriyaki. Smacznego!