Lista alergenów

wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.
  • Skorupiaki i produkty pochodne
  • Jaja i produkty pochodne
  • Ryby i produkty pochodne
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
  • Soja i produkty pochodne
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
  • Orzechy nerkowca (Anacardium occidentale)
  • Orzechy włoskie (Juglans regia)
  • Pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera)
  • Orzechy makadamia
  • Orzechy Queensland (Macadamia ternifolia)
  • Zboża zawierające gluten
  • Seler i produkty pochodne
  • Gorczyca i produkty pochodne
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne
  • Dwutlenek siarki i siarczyny
  • Łubin i produkty pochodne
  • Mięczaki i produkty pochodne
  • Migdały (Amygdalus communis L.)
  • Orzechy laskowe (Corylus avellana)
  • Orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch)
  • Orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa)
  • Oraz produkty pochodne